România, printre puținele țări din Europa care au închis școlile

Data:

Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNESCO sau UNICEF, cu practica din cele mai multe țări europene și cu ceea ce spun, pe baza datelor culese până acum, diversele studii internaționale. 

Acestea arată că pierderile de învățare și distanța de mediul școlar pot avea efecte mai grave asupra bunăstării copiilor decât epidemia Covid-19, în condițiile transmisiei reduse, constatate până acum, în rândul celor mici.

Astăzi, directorul biroului european al OMS a avertizat că este nevoie de măsuri suplimentare în lupta cu pandemia, dar că școlile trebuie să rămână deschise “până la capăt” și să fie închise doar ca ultim resort.

Poziția OMS este o reafirmare a atitudinii de încurajare a activității școlare, în condiții de prevenție, pe care au abordat-o organizațiile internaționale, inclusiv UNESCO și UNICEF, în ultimele luni.

Autoritățile din multe țări europene au decis, la rândul lor, să preseze pentru a ține școlile deschise chiar și în condițiile aplicării unor restricții dure și în pofida faptului că alte forțe – precum sindicatele sau pe alocuri organizațiile de părinți sau elevii de liceu – presează pentru închidere.

Alte țări au decis să aplice măsuri limitate la nivel școlar – cum ar fi închiderea liceelor, ce ține cont de faptul că elevii cu vârste mari transmit mai ușor virusul decât cei mici, sau prelungirea recentei vacanțe de toamnă. Un număr restrâns au decis închideri extinse la nivel local/regional. Cehia, țară care este martora unei creșteri explozive a cazurilor, se remarcă prin faptul că le-a închis pe toate încă de luna trecută.

Zi de Zi
Zi de Zihttp://zi-de-zi.ro
Zi de Zi este liderul presei mureșene atât online, cât și în varianta print. Ediția online a cotidianului Zi de Zi (www.zi-de-zi.ro) vă oferă o selecție a celor mai importante știri ale zilei, informații utile, lista evenimentelor, anunțuri publice și de mică publicitate. Lansat în aprilie 2004, site-ul ocupă primul loc în topul paginilor de știri din județul Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: