România regresează în materia prevenirii traficului de persoane

Data:

spot_img

România regresează în prevenirea traficului de persoane, avertizează rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane (RoITP).

Pe 25 octombrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 1064 adoptată de Guvern în data de 2 octombrie 2021, privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 861/2018 pentru aprobarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022 și a Planului național de acțiune 2018-2020 pentru implementarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022.

Potrivit RoITP, pe 26 august 2021, Rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane și partenerii săi au solicitat Guvernului României să NU adopte proiectul de HG sus-menționat, care primise aviz negativ și din partea CES, deoarece aceste modificări conduc la un regres major în materia luptei împotriva traficului de persoane într-o perioada în care toate forurile internaționale ce monitorizează acest domeniu consideră că Guvernul.

Citește și: Iranul la un an de la revolta femeilor: o mărturie despre asaltul întunericului și pierderea drepturilor

RoITP: România nu îndeplinește standardele minime în vederea eliminării traficului de persoane

Potrivit RoITP, pe 26 august 2021, Rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane și partenerii săi au solicitat Guvernului României să NU adopte proiectul de HG sus-menționat, care primise aviz negativ și din partea CES, deoarece aceste modificări conduc la un regres major în materia luptei împotriva traficului de persoane într-o perioada în care toate forurile internaționale ce monitorizează acest domeniu consideră că Guvernul României „nu îndeplinește standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane”.

România este statul UE care oferă cele mai multe victime în plan internațional și peste 50% dintre victimele identificate la nivel intra-comunitar, cu un număr de minori ce a crescut de 10 ori în numai 2 ani, conform Raportului UE din 2020

„În acest context, Guvernul României, deși își asumase în Programul de guvernare măsuri de îmbunătățire a luptei împotriva traficului de persoane, constatăm cu mare dezamăgire că, în practică, măsurile adoptate sunt mai degrabă favorabile traficanților, diminuând foarte mult responsabilitatea statului în materia prevenirii acestui fenomen.

Guvernul avea obligația, prin intermediul ANITP, să adopte al doilea Plan național de acțiune 2021-2022, dar nu ar fi trebuit să modifice Strategia Națională care includea măsuri forte bune de monitorizare și evaluare a fenomenului.

Menționăm că măsurile de prevenire reprezintă elementul esențial în lupta împotriva traficului de persoane, măsuri care au fost drastic modificate prin intermediul acestui nou act normativ”, se arată înt-un comunicat RoITP.

Solicitarea trimisă Guvernului în data de 26 august în care RoITP explică riscurile eliminării procedurii de monitorizare și evaluare instituțională, poate fi consultată aici: http://www.ecler.org/wp-content/uploads/2021/08/Comunicat%20GUVERN%20RoTIP.pdf

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sorin Dumitrescu, pictor și grafician român, a trecut la cele veșnice

Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...