România, Republica Moldova și propaganda rusească INTERVIU |  Aktual24

Data:

spot_img

România, Republica Moldova și propaganda rusească. Țara noastră a devenit o țintă pentru propaganda rusească începând cu anul 2014, relevă într-un interviu acordat pentru aktual24.ro Ileana Racheru, expertă în spațiul ex-sovietic și directoare a Direcției Furnizare Expertiză în Institutul Diplomatic Român (IDR).

Începând din 2017-2018, Rusia a început aplicarea unui plan metodic, de compromitere și decredibilizare a tuturor instituțiilor statului român, scopul fiind de a crea premisele apariției ulterioare a unor „salvatori“, o garnitură de personaje care să se prezinte în ochii românilor ca fiind adevărații reprezentanți anti-sistem.

Ceea ce părea acum 6-7 ani doar o campanie dusă de oligarhi împotriva DNA, a Justiției, a altor instituții și a unor personaje precum Laura Codruta Kovesi era, de fapt, un narativ venit din afară, de la ruși, spune Ileana Racheru, care urmărește în mod special componentele propagandei Kremlinului care țintesc Republica Moldova și România.

Rusia folosește o platformă comună de propagandă pentru România și Moldova

Doctor în Științe Politice la Universitatea București, directoarea de la IDR face pentru cititorii aktual24.ro o analiză cu concluzii uneori surprinzătoare. Ileana Racheru arată că Rusia folosește o platformă comună de propagandă pentru România și Moldova, narativele fiind doar un pic schimbate în funcție de specificul local.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Spre exemplu, dacă în România ni se spune că suntem sclavi și colonie a Occidentului, în Moldova se spune că Occidentul le va distruge industria, îi va transforma în colonie și își vor pierde suveranitatea. Momentul de cotitură în relația Rusiei cu Occidentul s-a produs la Summitul de Securitate din 2007, de la Munchen, spune Ileana Racheru.

Din acel moment, populația Rusiei a început să fie pregătită psihologic pentru războiul care are loc acum în Ucraina. Încă din 2015, pe străzile orașelor rusești era plin de bannere care glorificau campaniile militare din istoria Rusiei, cu mesajul că „putem s-o facem din nou“. În paralel, librăriile se umpluseră cu literatura de propagandă despre război.

Continuarea în Aktual24

Citește și: Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Analiză GLOBSEC: 41% dintre tinerii între 18 și 34 de ani susțin instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România

Societatea românească rămâne atașată valorilor democratice și orientării către...

Detalii din rechizitoriul Dosarului Revoluției. „Cine-a tras în noi, după 21-22?“ | Aktual24

Detalii din rechizitoriul Dosarului Revoluției. Timp de vreo 20...

Burnout, o afecțiune de care suferă tot mai mulți tineri |  Info Sud-Est

Burnout, o afecțiune de care suferă tot mai mulți...

Interviu cu Alexandru Stermin, exploratorul care a plecat singur în jungla amazoniană | Puterea a Cincea

Alexandru Stermin, lector la Facultatea de Biologie și Geologie...