România roșie cu picățele galbene. Deși previzibile, rezultatele alegerilor au surprins prin dimensiunea victoriilor și înfrângerilor.
Faptul că PSD și PNL au obținut aproape 64% la votul politic de la consiliile județene și 53% cu lista comună la europarlamentare spune multe despre electorat, dar și despre succesul unei strategii.
Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare
S-o recunoaștem, pomenile și-au produs efectul, în pofida evidențelor economice – deficit bugetar mare, împrumuturi, inflație-, la fel și marotele „stabilității” și „luptei cu extremismul”.
Doar un candidat comun PSD-PNL poate să-l învingă pe Mircea Geoană
Comoditatea și teama de schimbare și de război au fost două ingrediente care s-au asortat perfect cu felul principal din meniu: lipsa unei alternative viabile.
Validarea electorală a celor două partide, cu tot ceea ce reprezintă ele ca politici publice și personaje, bătătorește drumul spre guvernarea PSD-PNL în următorul ciclu electoral.
Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?
Ba chiar, spre o „alianță electorală”, după cum spune Ciolacu, adică liste comune la parlament și candidat comun la prezidențiale.
Argumentul lui Ciolacu arată cât de tare se teme de fapt de o candidatură: Mircea Geoană poate fi înfrânt doar de un candidat comun al alianței.
Teoretic, scorul obținut de cele două partide permite o astfel de formulă, practic ea este improbabilă pentru că niciunul dintre partide nu va ceda la capitolul acesta.
Ciucă a spus că își va anunța candidatura. Ciolacu vorbește despre analize și negocieri
Ciolacu și Ciucă sunt obligați să candideze, dacă mai vor să rămână tartori peste propriile partide. De altfel, Ciucă a spus deja că își va anunța candidatura în cel mai scurt timp.
Citește și: Primarii USR din București reclamă penal că le-au fost furate voturi
În schimb, Ciolacu vorbește de analize și negocieri, semn că nu e hotărât și ar vrea să-l determine pe Ciucă să-l susțină. Nu este exclus nici să amâne prezidențialele, timpul scurt jucând în dezavantajul ambilor.
Victorios între victorioși este însă PSD, care a reușit să mai achiziționeze câteva consilii județene, ajungând acum la 26 de la 20, în timp ce liberalii de la 17, câte aveau, au ajuns la 11.
Pierderile sunt în fiefuri importante: Suceava, Timiș, Prahova, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș. În PNL se ascut securile pentru că vor cădea niște capete. Practic, scorul de 28% nu este chiar așa bun cum se laudă liderii.
Este suficient pentru asta să privim harta, e roșie precum în zilele de glorie ale PSD, semn că social-democrații vor domina România, iar PNL vor fi tot o anexă.
Continuarea în Revista22
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„… rosie cu picatele galbene…”___–__… si prezinta umflaturi! Pentru ca -in final- asta inseamna „stabilitate”, consolidarea pesede-penele, avangarda castigarii si a prezidentialelor, indiferent cine si cat de slab este candidatul lor, Fritz sau N.Dan AR putea castiga, insa -din nou- pe persoana, adica daca au un cate un as pe fiecare maneca….