România-Rusia: temeri și complicități | Deutsche Welle

Data:

La Constanța are loc cel mai complex exercițiu internațional al Forțelor Navale Române, pe fondul armistițiului precar acceptat de Rusia și Ucraina de încetare a focului la Marea Neagră.

Negocierile de pace intermediate de americani nu au făcut deocamdată din Marea Neagră un loc mai sigur. Armistițiul acceptat în urmă cu opt zile a fost denunțat aproape imediat, după ce Rusia a susținut că ar fi doborât mai multe drone ucrainene deasupra mării iar primarul din Nikolaev, port ucrainean la Marea Neagră, a vorbit despre dronele rusești care au afectat alimentarea cu energie electrică a orașului.

În paralel, Vladimir Putin a invocat din nou intenția Rusiei de a lua Odesa, cel mai important port ucrainean la Marea Neagră, iar adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a explicat marți că Rusia nu poate accepta propunerile de pace în forma lor actuală, pentru că acestea „nu abordează problemele pe care Moscova le consideră cauzele conflictului”.

La summit-ul de la Paris al statelor care susțin Ucraina, România s-a oferit să monitorizeze armistițiul de la Marea Neagră. Această ofertă făcută acum o săptămână nu a fost urmată în această perioadă de nicio informație despre activitatea militară din Marea Neagră. Exercițiul Sea-Shield 25 (scut maritim 2025) care a început luni în Portul Constanța a strâns 2500 de militari români și străini: au venit 500 de soldați americani, canadieni, spanioli, italieni, albanezi, bulgari, francezi, greci, britanici, olandezi, turci, cărora li s-au adaugat 1600 de militari români. 33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule se vor antrena pe baza unor scenarii în care inamicul vine pe mare. Exercițiul demonstrează unitatea Alianței Nord-Atlantice și capacitatea militarilor navali ai NATO de a-și apăra frontierele, pe fondul discuțiilor tot mai intense din marile capitale ale  lumii despre eventualitatea unui mare război pe continentul european.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: 466 de foști angajați MApN au ajuns mercenari în Congo. Șapte erau în concediu de creștere a copilului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Forțele Navale Române / Facebook – Arhivă)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related