România și de unde vin fisurile NATO

Data:

La București este așteptată decizia miniștrilor Apărării din NATO de trimitere a celor 1000 de militari sub comandă franceză. Instituțiile de forță autohtone se mobilizează pentru situația în care Rusia devine agresivă.

România se teme de scenarii dure în Marea Neagră și de posibilitatea destabilizării Republicii Moldova, unde propaganda rusă evoluează în mod accelerat, atât prin folosirea dezinformărilor de tip clasic, cât și a rețelelor sociale, fără să existe acolo o forță puternică din punct de vedere mediatic, capabilă să răspundă atacurilor informatice venite în mod concertat pe toate canalele.

Altfel spus, granița estică a României ar putea deveni vulnerabilă în jocul Moscovei de recucerire a sferelor de influență, chiar dacă țara nu este luată în mod direct în colimatorul Rusiei. România și-a arătat sprijinul mai mult decât simbolic pentru Republica Moldova, în această perioadă tulbure, săptămâna trecută, când guvernul de la București s-a deplasat la Chișinău pentru o ședință comună a celor două executive.

Citește și: VIDEO Ucraina acuză forțele susținute de Rusia că au bombardat o grădiniță

Există, pe de altă parte, planuri de descurajare a Rusiei la granița estică desfășurate de NATO. Astfel, pentru a contracara concentrarea militară pe care Moscova a proiectat-o în Marea Neagră, în Sevastopol, în Crimeea, dar și la Novorossiisk, în estul regiunii pontice, numărul militarilor americani la baza militară de la Mihail Kogălniceanu s-a dublat, vasele engleze care patrulează în apele internaționale s-au înmulțit, avioanele poliției militare aliate fac mai multe incursiuni iar Bulgaria pare să fie de acord pentru prima dată cu trupe ale Alianței pe teritoriul său.

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, tocmai a avut o discuție cu omologul său turc Hulusi Akar pe tema securității în Marea Neagră, mai ales că cele două țări urmează să aniverseze 10 ani de la semnarea unui Parteneriat Strategic, fără rezultate semnificative. Ankara a baleiat în ultimii ani între Est și Vest și a cumpărat arme sofisticate rusești, care pot interfera cu echipamentele militare americane existente deja în bazele din Turcia.

Fisura de securitate a Alianței de la Marea Neagră s-a văzut concret în 2016, când România le-a propus Bulgariei și Turciei să construiască împreună o flotă militară sub umbrela NATO, pornind de la faptul că reglementările Convenției internaționale de la Montreux (1936) nu permit statelor neriverane Mării Negre să mențină aici vase de război pe o perioadă mai mare de 21 de zile. 

Bulgaria a fost atunci cea care a respins oferta, dar nici Turcia nu a primit-o cu entuziasm iar acum acest deficit de securitate se vede mai clar ca oricând. NATO vorbește pe o singură voce, dar statele membre au, nu de puține ori, abordări separate.

Din acest punct de vedere, România e una dintre puținele excepții, fiindcă întreaga sa politică externă e direcționată în funcție de obiectivele Alianței, pe care încearcă de ani de zile să o convingă că Marea Neagră s-a transformat într-o mare fierbinte, după ce Rusia a anexat Crimeea și a crescut numărul forțelor militare și echipamentelor de război la Sevastopol, loc de unde rușii supraveghează nu doar litoralul NATO al Pontului Euxin, ci și Strâmtorile.

Comentariul complet în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum plătesc locuitorii unei comune pentru a fi dezinformați? | Gazeta de Stâlpeni

Cum plătesc locuitorii unei comune pentru a fi dezinformați?...

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce” pe bani publici Grecia la el în sector | Aktual24

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce" pe bani publici Grecia...

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor iraniene? | Aktual24

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor...

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...