Românii au donat bani pentru crearea unei flote de spitale mobile blindate, în Ucraina

Data:

spot_img

O flotă de vehicule blindate, inspirate de moartea unui soldat ucrainean, este construită la comandă, cu ajutorul donațiilor făcute de români pentru a spriji Ucraina, în războiul de apărare față de Rusia.

Un autobuz public, care transporta locuitorii dintr-un oraș din vestul Poloniei, a fost transformat într-un spital mobil de campanie blindat cu oțel și kevlar. Vehiculul va putea fi plasat la doar câțiva kilometri de prima linie din front.

Radu Hossu, brașoveanul care a reușit să strângă peste 500.000 de euro din donațiile românilor pentru a sprijini populația și militarii din Ucraina, este cel care a pus bazele acestui proiect. Radu a explicat, într-un articol publicat de Radio Free Europe, că ideea acestui spital blindat este a unui paramedic ucrainean cunoscut după indicativul său militar, Angel.

Citește și: Darius Vâlcov, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în „dosarul tablourilor”

Spitalul poartă numele unui soldat căzut la datorie

Proiectul a luat naștere după ce un soldat pe care Radu Hossu l-a cunoscut în numeroasele sale deplasări cu ajutoare pe frontul din estul Ucrainei a murit în timp ce era transportat din prima linie către un spital.

Oleg Gubal a murit în noiembrie anul trecut, pentru că a fost transportat către spitalul aflat la distanță de locul luptei, cu o mașină care nu avea dotări medicale, scrie Radio Free Europe.

„A murit pe drumul de la prima linie până la cel mai apropiat spital. Deci dacă ar fi existat atunci acest [spital mobil blindat] aproape de front, ar fi avut șanse să supraviețuiască”

Radu Hossu

„El era îngerul meu păzitor când eram în tranșee. Se punea constant între mine și pericol. Mereu am adormit peste măsură, iar el mă trezea și îmi spunea: «Hai, Radu, trebuie să te duci să mănânci acum». Era un tip cu adevărat, foarte amabil”, a povestit Radu despre Gubal, pentru Radio Free Europe.

Spitalul mobil, denumit Oleg Gubal, va fi însoțit și de un camion cu un compartiment blindat, în care medicii și asistentele vor putea face duș și să doarmă.

Citește și: Ciudata cădere de la etajul al IV-lea a unei fetițe de 12 ani. Ce am aflat

Firma care a construit complexul nu a facturat nimic

Întregul complex a costat aproximativ 130.000 de euro, iar banii au fost strânși din donații ale românilor. Suma a fost cheltuită în mare parte pe echipamente medicale și pe blindaje. Compania care a ajutat la realizarea proiectului nu a facturat nimic în afară de salariile lucrătorilor implicați.

„Copii ca Nazar, fiul lui Ole, nu vor mai fi nevoiți să-i scrie lui Moș Crăciun să îi aducă tatăl acasă. Soții, fiice, mame, care-și vor revedea membri familiei, fiind salvate de aceste mașinării impresionante, desprinse din filme” este unul dintre mesajele postate de Radu Hossu pe pagina sa de Facebook.

Spitalul mobil construit din donațiile românilor. Foto Radio Free Europe
Spitalul mobil construit din donațiile românilor. Foto Radio Free Europe

„Să primești un telefon noaptea: «soțul tău este 300», 300 este codul pentru răniți. «Slabe șanse de supraviețuire. Este în mașina de extracție în drum spre Spitalul Mobil Oleg Gubal, care e la 10 km de noi. Este singura lui șansă, căci cel mai apropiat spital normal e la 150 km de aici.»”

Peste două zile, să primești un telefon de la soțul tău, de pe patul de spital, spunându-ți «sunt bine. Medicii polonezi/ucraineni din spitalul mobil mi-au salvat viața. Vin acasă peste o săptămână, pentru recuperare. Abia aștept să te văd. Te iubesc»”.

Peste o săptămână, 300-ele, adică rănitul, își ia în brațe copilul pe care nu l-a văzut de 6 luni. Soția. Mama. În lacrimi. O familie care a rămas întreagă”, a povestit Radu Hossu o mică parte din suferința prin care trec soldații din Ucraina și familiile acestora.

Complexul va schimba șansa soldaților răniți

Radu Hossu a mai scris că proiectul este unic în lume și va ajuta la reunirea a mii de familii de ucraineni care au fost separate din cauza acestui „război injust, nedrept. Mizerabil. Aducător doar de suferință și moarte. Pornit de Vladimir Putin”.

Radu Hossu le-a spus celor care au donat sau au susținut în orice fel demersurile pentru construirea acestui spital mobil că sunt de partea bună a istoriei.

„Acest complex format din aceste elemente: Mașina de Extracție, Punct de Stabilizare Mobil (Autobuzul), Mașina Logistica, barca de mare viteză, ambulanțele: Adică Complexul Medical Mobil Oleg Gubal va schimba fundamental șansa de supraviețuire a celor răniți pe front. O spun specialiștii în domeniu, nu eu”, a scris Radu Hossu în postarea sa de pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Românii au donat bani pentru crearea unei flote de spitale mobile blindate, în Ucraina. Sursa Radio Free Europe

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related