Centrele de carantină s-au golit. Suspecții de coronavirus au plecat acasă

Data:

Decizia Curții Constituționale a României, prin care izolarea și carantinarea au fost declarate neconstituționale, a golit centrele în care erau cazate, cu forța, persoanele suspectate că ar fi infectate cu Sars-Cov-2

Autoritățile locale au fost primele care s-au trezit, peste noapte, că nu mai pot impune reguli pentru protejarea sănătății populației.

Efectele deciziei CCR nu au întârziat să apară. Foarte mulți oameni s-au plâns în aceste zile pe cale oficială că vecinii și cunoștințele lor nu respectă măsurile de izolare și pun în pericol sănătatea publică. În consecință, singurul lucru pe care autoritățile îl mai consideră util și important de făcut în aceste zile este acela de a trezi constiința publică.

Zeci de polițiști au fost mobilizați pentru a le explica oamenilor că nu e bine să formeze mulțimi și că e important să fie responsabili cu viața lor proprie, dar și cu a celorlalți.

Reprezentanții principalelor instituții publice implicate spun că așteaptă ca guvernul să ia măsuri și să gândească norme corecte, astfel încât oamenii să fie totuși obligați să respecte niște reguli, pentru că situația e una excepțională.

Teleormanul, fără nici un carantinat oficial

Luni, în singurul centru de carantină din județ nu mai erau persoane cazate. Ultimele două au plecat după decizia CCR, dar mai aveau puține zile de stat. Îngrijorarea pare să se manifeste acum în rândul oamenilor din comunitate, care văd cum vecinii și cunoscuții lor, deși întorși din țări cu risc mare de îmbolnăvire, nu mai respectă nicio regulă.

Șeful de cabinet al Instituției Prefectului Teleorman, Adelina Sfăt, ne-a declarat că în acest moment autoritățile așteaptă noi reglementări legislative și, tocmai de aceea, continua să monitorizeze situația celor care ar trebui să stea în izolare.

„1.155 de persoane  au acum recomandare de a rămâne în izolare la domiciliu. Vineri seara, primăriile au fost anunțate de Comitetul Central pentru Situații de Urgență cu privire la această recomandare și li s-au expus riscurile celor direct interesați.

A fost un document trimis de comandatul acțiunii. În carantină nu mai avem pe nimeni. În momentul deciziei CCR, mai erau două persoane, una exact vineri trebuia să plece, cealaltă mai avea un pic de stat, dar a plecat în următoarea zi. În momentul acesta, pe numărul Tel Verde, mai degrabă au existat reclamații din partea vecinilor, a cunoscuților.

Ei reclamau faptul că persoanele întoarse dintr-un stat cu probleme au început să iasă la poartă, pe stradă. O părere mai degrabă personală e că noi așteptăm să vină alte reglementări legislative și pe acelea să le punem în practică. În momentul acesta, viața își urmează cursul firesc la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Adică, persoanele care au intrat în țară sunt introduse în evidențe.

Nu am lăsat totul baltă și, în cazul în care se va reinstitui măsura izolării ca obligativitate, să o luăm de la capăt. Sperăm acum doar ca prin celelalte măsuri întreprinse să nu crească numărul îmbolnăvirilor în județ. Avem acum o acțiune în care e implicată poliția și încercăm să facem oamenii conștienți de riscuri și de importanța măsurilor.

Singurul centru de carantină care mai există acum în Teleorman

Polițiștii au fost în târguri, la piscine, în zone aglomerate, e responsabilitatea mare și încercăm ca aceste măsuri să fie respectate. Nu există o reacție generală a populației. E în funcție de fiecare persoană în parte. Cei care erau reticenți înainte, sunt reticenți și acum.”, ne-a declarat Adelina Sfăt.

La nivelul județului, 170 de polițiști sunt în dispozitiv zilnic. Aceștia trebuie să le spună acum oamenilor că, în ciuda faptului că legea nu îi mai obligă să respecte regulile, ei trebuie totuși să fie responsabili cu propria lor viață. Se pune, însă, problema că trimiterea polițiștilor la domiciliile celor prezumați bolnavi ar periclita starea de sănătatea a oamenilor legii.

Totuși, potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman, contactul acesta al polițistului cu persoanele isolate există încă de la începutul pandemiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Teleorman, Dana Pășu, polițiștii se protejează atunci când pleacă să le explice oamenilor izolați că trebuie să respecte regulile, în ciuda vidului legislativ existent acum.

„Polițiștii teleormăneni acționează încă din luna martie pentru limitarea răspândirii Covid-19, sens în care, la nivelul județului, conducerea I.P.J. Teleorman a dispus măsuri pentru protejarea colegilor noștri, astfel că aceștia sunt instruiți și dotați permanent să poarte echipamentul de protecție (mască și mănuși) și să se dezinfecteze după orice interacțiune cu o altă persoană.

Această măsură este luată atât pentru siguranța polițiștilor și a familiilor lor, cât și pentru siguranța cetățenilor.  Una dintre atribuțiile care a revenit și Poliției Române pe perioada pandemiei a fost aceea de a verifica persoanele aflate în izolare la domiciliu.

În acest sens, de fiecare dată când polițiștii au fost la adresele avute în evidență, aceștia au fost instruiți să interacționeze cu persoana verificată de la distanță.  Întrucât au apărut noi modificări legislative, care vizează domeniul nostru de competență, conform atribuțiilor, polițiștii sunt obligați să informeze cetățenii cu privire la aceste modificări (în acest caz, deciziile Curții Constitutionale) și totodată să le reamintească cum pot preveni încălcarea legislației în vigoare.  Astfel, polițiștii care au în evidență cetățeni aflați anterior  în carantină sau izolare au fost instruiți să meargă la adresele acestora echipați corespunzător, să le înmâneze un proces-verbal, prin care sunt informați referitor la cele mai sus-menționate, care să fie introdus într-o folie de plastic, respectând distanța socială și să se dezinfecteze după fiecare vizită de acest gen”, a punctat Dana Pășu.

Până la acest moment, la nivelul conducerii IPJ Teleorman nu s-a primit niciun raport prin care polițiștii să  refuze să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Niciun hunedorean nu se mai află în carantină sau izolare

În județul Hunedoara au existat în starea de urgență trei centre de carantină. Când s-a decis relaxarea măsurilor a mai rămas un singur centru. Acesta funcționa la Hotel Petroșani, în municipiul cu același nume.

După decizia CCR, de la sfârșitul săptămânii trecute, cele 15 persoane care se aflau acolo au plecat. Primul impact vizibil pentru cetățeni a fost legat de retragerea dispozitivului de pază al Jandarmeriei de la hotelul amintit.

Nici în izolare nu se mai află nimeni, ca urmare a deciziei Curții. Conform reprezentanților Instiutuției Prefectului Județului Hunedoara, vineri, 3 iulie, în izolare se aflau 914 persoane. Și acestea sunt acum libere.

Hotel Petroșani s-a golit de „carantinați”

Înformațiile de ultimă oră obținute de Jurnalul Văii JIului arată că Instituția Prefectului mai are în evidență doar 9 persoane internate la spitalele din județ, în cea mai mare parte la Spitalulul Municipal ”Al. Simionescu” Hunedoara. De la izbucnirea epidemiei, în județul Hunedoara au fost înregistrate 664 de cazuri. Dintre acestea, 594 au fost raportate ca vindecate.

În carantină au fost, de-a lungul crizei, 1290 de persoane, iar în izolare 11875 de persoane. (Nicu Tașcă, Jurnalul Văii Jiului)

65 de persoane internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă

65 de persoane dintre cele 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel, au plecat acasă la cerere, a anunţat sâmbătă la Digi 24 viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Toate persoanele au invocat decizia Curţii Constituţionale privind impune izolarea şi carantina, a spus Bădulescu. „Au luat decizia să plece acasă. Autorităţile nu mai au nicun control”, a declarat viceprimarul.

Cei 65 ajunseseră în carantină pentru că au încălcat măsura izolării la domiciliu. „După publicarea deciziei CCR, au decis să meargă la domiciliu, să continue izolarea acolo. Nu sunt catalogaţi ca simptomatici”, a spus Bădulescu.

În centrul de carantină au mai rămas 30 de persoane, printre care membri ai lotului de haltere, alţi cetăţeni străini – americani şi olandezi, precum şi patru emigranţi ilegali. (Mediafax)

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat, luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu cea din regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină. Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de peste 15 ani

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de...

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023....

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de...

Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Un expert european explică noua lege valabilă în UE

Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Digital Service Act,...