Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza? | Analiză Deutsche Welle

Data:

spot_img

Votul anti-sistem la alegerile de duminică arată un electorat tot mai nemulțumit de clasa politică. Sancționarea partidelor tradiționale duce la un parlament fragmentat cu potențial mare de gripare.

Alegerile parlamentare de duminică mențin PSD pe primul loc, dar cu cel mai mic scor din istoria acestui partid, aproximativ 23%. Urmează AUR cu peste 17%, PNL cu 14%, USR cu 12%, SOS cu 7%, UDMR cu 6% și formațiunea lui Călin Georgescu, Partidul Oamenilor Tineri (POT), cu 6%. Progresiștii de la SENS cu un program dedicat tinerilor ajung cu greu spre 3%, iar un partid care a clonat PSD și a fost lăsat să intre în competiție cu o siglă similară, are aproape 2% din cele 9,5 milioane de voturi exprimate.

Citește și: Rezultate alegeri parlamentare, peste 99% dintre secții: PSD – 22%, AUR – 18%, PNL – 13/14%, USR – 12%. Șapte partide în Parlament

Aritmetica dinaintea redistribuirii voturilor provenite de la partidele care nu au intrat în parlament arată că nu se poate face nicio majoritate fără PSD. Extremiștii strâng în jur de 30% și vor avea o tribună importantă pentru a-și lansa mesajele. Formațiunile așa-zise de dreapta nu vor putea forma guvernul singure, la fel cum nici PSD+PNL+UDMR nu pot reface „coaliția stabilității”. Spectrul democratic e fisurat de controversele trecutului recent și de resentimente. În plus, PSD a avut mereu în plan să-i aducă pe ascuns pe chinezi în afacerile strategice ale statului, așa cum înainte de 2004, dar și după, i-a favorizat pe ruși.

Fragmentarea parlamentului între forțele atlantiste și cele extremiste ar putea duce la un guvern nefuncțional și la o serie de crize politice suprapuse peste marea criză economică prefigurată de inflație și anunțată de liderii Băncii Mondiale și ai Băncii Centrale Europene.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Rezultate alegeri parlamentare în diaspora, 94% dintre secții – AUR a obținut cele mai multe voturi, urmat de USR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale

Crin Antonescu a anunţat, sâmbătă seară, că îşi consideră...

Diana Șoșoacă, reacție dură la adresa Ursulei von der Leyen, diagnosticată cu pneumonie

Diana Șoșoacă, europarlamentară și lidera partidului S.O.S. România, a...

Istoria comunismului, o nouă disciplină școlară | Analiză Deutsche Welle

Dacă am putea da timpul înapoi, nostalgicii regimului Ceaușescu...