Românii care luptă în Congo primesc 5.000 $/lună. Un salariu cu risc | Ziarul de Iași

Data:

Românii care luptă în Congo primesc 5.000 $/lună. Cosmin Petru Samolinschi, ieșeanul din comuna Aroneanu care a murit acolo, a lucrat ca angajat în armata română, însă banii pare că l-au atras ca un miraj, ca să lucreze ca mercenar.

Potrivit unor surse consultate de către jurnaliștii Ziarul de Iași, tânărul care a murit zilele trecute într-o confruntare cu rebeli ostili guvernului din Republica Democrată Congo, Cosmin Petru Samolinschi, primea acolo lunar suma de 5.000 de dolari. Însă, spun aceleași surse, cu acești bani trebuia să se echipeze, să mânânce și să plătească și cazarea și utilitățile.

Citește și: România–Ucraina 3–0, în cel mai bun meci al Naționalei din istoria EURO

Comparație RD Congo – Ucraina

În comparație, ex-militarii români care luptă pe cont propriu în Ucraina primesc 3.500 de euro pe lună acolo, iar statul ucrainean le asigură echipamentul și hrana. De asemenea, contrat celor auzite, în Ucraina sunt șanse mai mici să îți pierzi viața decât în Africa. În urmă cu un an, alți doi mercenari români și-au pierdut viața în luptele cu gherila M23.

Românii care luptă în Congo: 1.000 de soldați

Războiul din RD Congo a izbucnit în primăvara anului 2022, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au capturat o vastă porțiune de pământ de-a lungul granițelor cu învecinatele Rwanda și Uganda.

Citește și: Afaceristă condamnată într-un dosar al Clanului Sportivilor, beneficiara unui contract de 5 milioane de euro, atribuit fără licitație pentru montat garduri în Sectorul 3

În replică, Guvernul Republicii Democrate Congo a adus atunci imediat mercenarii ruși din grupul Wagner, însă după ce șeful acestora Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion, mercenarii acestuia au fost retrași de aici. În acel moment, Horațiu Potra, un personaj controversat român, ar fi preluat contractul de servicii militare și a dus aproximativ 1.000 de soldați din România în țara africană.

Articolul integral, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related