Românii din diaspora, cel mai mare investitor „străin”. Au trimis 5,6 miliarde de euro în ţară

Data:

spot_img

Românii plecaţi la muncă în Occident rămân în continuare cei mai mari „investitori străini”. Aceştia au trimis oficial în ţară in 2021 peste 5,6 miliarde de euro.

În realitate, mult mai mulţi bani munciţi de diasporeni ajung în ţară şi fac să se învârtă roata economiei, căci mulţi români dau ei personal bani familiilor râmase acasă şi aceşti bani nu apar în scripte.

„Ceea ce vedem noi sunt banii trimişi prin sistem bancar, dar sunt şi oameni care pleacă sezonier, care strâng banii acolo şi aceste fluxuri nu le vedem. Ei când se întorc acasă se întorc cu aceşti bani, prin urmare nu descoperim această valoare.

Banii se văd în consum, în momentul în care rudele celor plecaţi încep să cumpere maşini sau calculatoare atunci aceste produse se văd în creşterea PIB. Din păcate, prea puţini din aceşti bani se duc către investiţii productive”, a explicat consultantul Bogdan Găvan pentru stirileprotv.

Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, cei mai mulţi bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro -, urmată de Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Statele Unite şi Austria.

Cât despre modalitatea de trimitere a banilor, aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului, iar acum românii preferă transferul rapid, dacă se poate cu taxe cât mai mici.

„495 de euro pe tranzacţie. Cei mai mulţi bani au fost trimişi de românii din Marea Britanie, aproape 66%, iar în top zece ţări se regăsesc şi comunităţi de români din Germania, Franţa, Italia, Belgia”, a declarat Gabriela Simion, reprezentant serviciu bancar.

Anul trecut, banii trimişi de români în ţară au reprezentat aproximativ 2 la sută din Produsul Intern Brut, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

Românii din Milano votează cu gândul că într-o zi vor reveni acasă

Prezența la vot a românilor din Milano la alegerile...