Românii refuză „conceptul” Ciolacu, Ciucă și Simion și tot ce vine la pachet cu partidele lor.
Sondajele din ultima perioadă arată ceva mai important decât ascensiunea lui Mircea Geoană ca primă opțiune pentru președinte în detrimentul liderilor de partide: oamenii înțeleg funcționarea clasei politice, gândesc pe termen lung și au opinii ferme în raport cu mersul țării și buna guvernare.
Sondajele indică nevoia unei reforme a partidelor politice
Dacă submediocritatea nu ar fi cuvântul de ordine al întregii clase politice și al cohortei de consultanți care o căpușează, sondaje precum cel făcut de AtlasIntel și analize ca aceea a Fundației Konrad Adenauer ar trebui să ducă la o redefinire completă a strategiei pentru alegeri, ca să nu zic la o reformă profundă a partidelor.
Nu va fi însă cazul, pentru că politicienii nu funcționează decât în paradigma populismului găunos.
Sondajul AtlasIntel, realizat exclusiv online, motiv pentru care relevanța lui la nivel național poate fi chestionabilă ( 30% din populația țării nu are acces la internet, nemaivorbind de capacitățile de utilizare), este însă demn de luat în serios exact din cauza asta.
De ce? Pentru că arată tendințele unui electorat (se presupune mai luminat și mai informat, probabil din mediul privat), plus cel antisistem și naționalist.
Nu doar că Geoană este pe primul loc, dar Ciolacu și Ciucă sunt la procente sub 10%, mai mici decât cele ale lui Simion și Șoșoacă. Iar în București, Nicușor Dan câștigă detașat, în timp ce candidatul comun Cîrstoiu de abia adună 17%.
Citește și Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului
Guvernul PNL-PSD văzut ca fără realizari
Ce să mai discutăm de Alianța PSD-PNL, care are un scor de 31,6%, mult sub cel de 50% la care aspiră, în timp ce AUR și SOS ajung împreună la 28%, iar Dreapta Unită sare de 24%.
Mai mult, 53,5% consideră că alianța socialiștilor cu liberalii este o idee proastă și 34,7% spun că guvernul nu are nicio realizare.
Cea mai mare greșeală a executivului este creșterea taxelor și a impozitelor, iar cea mai mare problemă e corupția.
Ce înseamnă asta? Că o parte semnificativă a electoratului nu s-a lăsat păcălită nici de argumentele listelor comune PSD-PNL, stabilitate și extremism, nici de minciunile privind taxele și impozitele, căzute toate în sarcina privatului, și nici de promisiunile că va curge lapte și miere.
Continuarea în Fuga de politicieni
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: revista22.ro