Românii vor putea călători în SUA fără vize, a anunțat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
Diplomatul susține că mai sunt doar doi ani până când cetățenii români vor putea intra pe teritoriul american fără vize.
Muraru a explicat că anunțul oficial de admitere a României în programul Visa Waiver ar urma să vină în ianuarie 2024, iar din decembrie 2025 românii vor putea călători în SUA fără viză.
„Mai sunt doar doi ani până când țara noastră va accede cu siguranță în Programul Visa Waiver. Sigur că mai avem un parcurs lung, dar așa cum arată acum lucrurile, avem încredere că se va întâmpla. Anunțul de admitere în program va veni în ianuarie, anul viitor, apoi de la 1 decembrie 2025 românii vor putea călători în SUA fără vize”, a comentat Muraru la Digi24.
Programul Visa Waiver (VWP) le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în Statele Unite fără viză pe o perioadă de până la 90 de zile.
Citește și Rapperul Guess Who, pozitiv la cocaină după ce a fost testat în trafic, în București
La începutul acestui an, senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă venea în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o în România.
Condiţii de intrare şi regim de şedere în SUA
Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul SUA se poate face numai în baza unei vize valabile, obţinută în prealabil de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale SUA din străinătate, însoțită de pașaportul valabil.
Intrarea în SUA este posibilă, de asemenea, pe baza documentului de reşedinţă permanentă (green card), însoţit de paşaportul naţional, ambele aflate în curs de valabilitate. Alte documente acceptate la intrarea în SUA sunt: permisul de reintrare (re-entry permit) sau documentul de călătorie pentru refugiaţi (refugee travel document), eliberate de U.S. Department of Homeland Security.
Deţinerea unei vize valabile nu garantează intrarea pe teritoriul acestui stat. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu, în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate returna un cetăţean care nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere în acest stat.
Controlul la frontieră se realizează la toate punctele de trecere a frontierei (aeroporturi, porturi, puncte rutiere) şi constă în examinarea documentelor de călătorie (paşaport şi viză) şi într-un interviu pentru verificarea scopului şi duratei vizei în SUA.
Începând cu anul 2004, a fost introdus programul US-VISIT (U.S. Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) în baza căruia toţi pasagerii cu vârste cuprinse între 14 şi 79 de ani sunt supuşi amprentării şi fotografierii digitale cu ocazia efectuării controlului de trecere a frontierei SUA.
În 2013, acest program a fost transformat în OBIM (Office of Biometric Identity Management), funcţiile de stocare a datelor biometrice fiind extinse cu realizarea unei analize comparative între datele existente deja în baza de date, cele prelevate pe loc şi cele înmagazinate în cipul paşapoartelor biometrice.
Începând cu anul 2016, au fost treptat introduse pe aeroporturile din SUA terminale Global Entry, care facilitează procesul de verificare a identităţii la trecerea frontierei (intrarea în SUA). Pentru a utiliza aceste terminale este necesar un proces anterior de înscriere şi acceptare din partea CBP (Customs and Border Protection).
Şederea pe teritoriul SUA este limitată la cea permisă prin documentul emis, respectiv viză sau permis de şedere.
Depăşirea termenului de ședere este considerată infracţiune şi poate conduce la îndepărtarea forţată de pe teritoriul SUA şi instituirea unor interdicţii.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!