Rubla a scăzut cu 30% față de dolar. Rusia devine „un paria economic”

Data:

spot_img

Banca Rusiei a declarat că a crescut rata dobânzii cheie la 20% de la 9,5%, după ce rubla a scăzut cu 30% față de dolarul american, pentru a ajuta la diminuarea impactului asupra prețurilor, informează BBC.com.

Măsura a venit după ce UE, SUA și Marea Britanie au anunțat noi sancțiuni economice și au interzis accesul băncilor rusești la sistemele financiare mondiale, din cauza invaziei sale în Ucraina.

„Guvernul Regatului Unit va lua imediat toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare restricții care să interzică oricăror persoane fizice sau juridice din Regatul Unit să efectueze tranzacții financiare care implică Banca Centrală a Rusiei, Fondul Național de Sănătate al Rusiei și Ministerul Finanțelor al Federației Ruse”, a anunțat guvernul britanic.

În aceste condiții, moneda rusă a atins un nou minim record după ce unor bănci rusești li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți Swift.

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, pe fondul temerilor că ar putea exista o retragere masivă de bani din băncile din țară.

„Se pare că Rusia devine din ce în ce mai mult un paria economic, din ce în ce mai izolat de sistemul financiar global”, a declarat Will Walker-Arnott, manager senior de investiții la Charles Stanley, pentru programul BBC Today

Tensiunile tot mai mari au contribuit, de asemenea, la împingerea prețului țițeiului Brent peste 100 de dolari pe baril.

Citește și: Preşedintele Secţiei de Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe, Oliver Jens Schmitt: Putin vrea să recâștige toate fostele republici sovietice și să recapete controlul inclusiv asupra României

Decizia Uniunii Europene, SUA și a aliaților lor de a interzice unor bănci rusești accestul la SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a accesa rezervele sale de peste hotare. Rusia se bazează în mare măsură pe sistemul SWIFT pentru exporturile sale cheie de petrol și gaze.

„Cu excepția cazului în care banca centrală rusă și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare corespondente – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu izolare de tipul Iranului și Coreei de Nord față de economia globală”, a declarat pentru BBC analistul Ari Redbord, de la TRM Labs.

Investitorii au fost, de asemenea, precauți luni, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să-și pună forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.

Citește și: VIDEO Un fotbalist ucrainean în lacrimi, în timp zeci de mii de oameni îl aplaudă pe stadionul din Lisabona

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related