Rusia a direcționat în secret cel puțin 300 de milioane de dolari către partide politice și candidați străini din peste 20 de țări din 2014, în încercarea de a modela evenimentele politice dincolo de granițele sale, potrivit unei noi analize a serviciilor de informații, informează The Washington Post.
Moscova a plănuit să cheltuiască sute de milioane de dolari în plus ca parte a campaniei sale ascunse de slăbire a sistemelor democratice și de promovare a forțelor politice globale considerate aliniate cu interesele Kremlinului, potrivit analizei, pe care administrația Biden a comandat-o în această vară.
Un înalt oficial american, care, ca și alți oficiali, a vorbit marți cu reporterii sub condiția anonimatului pentru a discuta concluziile serviciilor de informații, a declarat că administrația a decis să declasifice unele dintre constatările analizei în încercarea de a contracara capacitatea Rusiei de a influența sistemele politice din țările din Europa, Africa și în alte părți.
„Prin această lumină asupra finanțării politice ascunse ale Rusiei și asupra încercărilor Rusiei de a submina procesele democratice, anunțăm aceste partide și candidați străini că, dacă acceptă banii ruși în secret, putem și îi vom expune”, a spus oficialul.
Potrivit The Washington Post, printre țările în care au fost identificate astfel de activități se numără Albania, Muntenegru, Madagascar și, potențial, Ecuador, potrivit unei surse din administrație familiarizate cu chestiunea.
Oficialii au indicat o țară asiatică, pe care au refuzat să o numească, unde au spus că ambasadorul Rusiei a dat milioane de dolari în numerar unui candidat la președinție. Ei au spus că forțele legate de Kremlin au folosit și companii-fanomă, grupuri de reflecție și alte mijloace pentru a influența evenimentele politice, uneori în beneficiul grupurilor de extremă dreapta.
Înaltul oficial a spus că guvernul SUA a detectat o creștere a finanțării politice secrete rusești în 2014. Analiza nu a abordat activitățile rusești în Statele Unite.
Un demers al Departamentului de Stat adresat luni ambasadelor americane din peste 100 de țări a descris presupusele activități rusești și a sugerat măsuri pe care Statele Unite și aliații săi le pot lua pentru a riposta, inclusiv sancțiuni, interdicții de călătorie sau expulzarea presupușilor spioni ruși implicați în activități de finanțare politică.
Oficialii americani cer, de asemenea, națiunilor partenere să împărtășească propriile informații despre finanțarea rusă pentru a ajuta guvernul SUA să obțină o imagine mai completă a ceea ce face Rusia.
Deși analiza nu a abordat eforturile de influență ale Rusiei în Statele Unite, înaltul oficial a recunoscut că problema rămâne o provocare majoră care necesită o muncă continuă pentru a proteja sistemul politic și alegerile din SUA.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Se vede acum etapizarea tuturor actiunilor occidentale incepind cu momeala pusa la cale in anul 2014 cind Crimeea a fost oferita „ pe tava „ rusilor si tot ceea ce a urmat ,devine parte a deciziei ,puse acum in practica, sub bagheta lui J.R.Biden, probabil cel mai maret Presedinte pe care SUA l-a avut vreodata .Cine stie poate acum cind Germania se poate inarma nestingherita sa vedem aparitia unui colaj de evenimente ce cindva erau in favoarea rusilor da care acum sunt exact invers .Vor lipsi doar ceasurile aflate pe mina luptatorului rus din 1945 .