Rusia ar fi folosit drone încărcate cu explozivi împotriva civililor ucraineni | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Rusia ar fi folosit drone încărcate cu explozivi împotriva civililor ucraineni. Luni în şir, locuitorii din apropierea frontului au fost terorizaţi de atacuri ruseşti cu drone în Ucraina.

Unele dintre ele ar putea fi crime de război. O investigaţie DW încearcă să identifice posibili făptaşi.

Dronele ruseşti care au dat târcoale ore întregi casei lui Liubov şi Volodimir Kindrat în februarie 2024 au provocat în cele din urmă distrugeri însemnate.

Drone încărcate cu explozivi „au putut fi auzite toată ziua”

Două dintre drone, încărcate cu explozivi, au distrus poarta de metal a garajului şi le-au avariat maşina. Dronele „au putut fi auzite toată ziua”, îşi aminteşte Volodimir, în vârstă de 59 de ani.

Citește și: Freedom House a câștigat disputa cu ministerul Mediului pe datele din SUMAL

Cel târziu din toamna anului 2023, dronele ruseşti au făcut ravagii în Berislav, un mic orăşel din apropiere de Herson, în sudul Ucrainei, situat pe malul Niprului.

DW a analizat mai bine de 100 de atacuri, majoritatea raportate pe Telegram de autorităţile ucrainene. Între septembrie 2023 şi iulie 2024, ele au numărat mai bine de 100 de atacuri, soldate cu moartea a 16 civili şi rănirea altor aproape 130 în Berislav şi satele din împrejurimi.

Este posibil ca armata rusă să fi folosit drone împotriva civililor

Pe lângă o cercetare amănunţită din surse deschise, echipa de investigaţie a DW a realizat şi zeci de interviuri cu oficiali ucraineni, analişti de război, experţi în materie de drone, ONG-uri de la faţa locului şi supravieţuitori ai atacurilor cu drone.

Ei toţi se referă la acelaşi lucru: este posibil ca armata rusă să fi folosit sistematic şi fără deosebire drone împotriva civililor.

Citește și: Noul Club de Presă, un vehicul de influență politică și propagandă anti-occidentală

Două ONG-uri au sprijinit DW în procesarea şi analizarea datelor culese pentru această investigaţie. Proiectul Eyes on Russia al Centre for Information Resilience şi Arhiva Ucraina a Mnemonic sunt dedicate expunerii, strângerii de dovezi şi arhivării cazurilor de încălcare a drepturilor omului şi crimelor de război.

Regiunea Herson a fost ocupată de trupe ruse în martie 2022, dar a fost recucerită de armata ucraineană în toamna aceluiaşi an. 

Continuarea în Deutsche Welle 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / alexman89)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related