Rusia. Ce se mai întâmplă cu mișcările de opoziție

Data:

spot_img

Decesul lui Alexei Navalnîi de acum cinci luni a afectat puterea mișcărilor de opoziție din Rusia. Astăzi, dizidenții ruși sunt fie în exil, fie arestați în Rusia sau decedați.

În acest context, nucleul opoziției se formează în jurul unor figuri feminine, Iulia Navalnaia și Masha Gessen.

Iulia Navalnaia continuă lupta soțului său

Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, și-a asumat după moartea acestuia rolul de succesor în lupta împotriva regimului autoritar impus de Președintele rus, Vladimir Putin.

Iualia Navalnaia a promis că va continua munca soțului ei, declarând: „Principalul lucru pe care îl putem face pentru Alexei și pentru noi înșine este să continuăm să luptăm […] și să lovim acel regim nebun,” conform Associated Press.

Asumarea rolului de opozant al regimului de la Kremlin a venit la doar câteva zile după moartea lui Alexei Navalnîi. Iulia Navalnaia s-a deplasat în California unde a avut o întâlnire privată cu președintele american, Joe Biden, relatează BBC.

Citește și: Ursula von der Leyen câștigă un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

Iulia Navalnaia și-a continuat turneul în Europa unde a ținut un discurs în Parlamentul European prin care îndemna liderii europeni să fie „inovatori” deoarece sancțiunile nu au niciun efect asupra unui „gangster sângeros” care „trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut” Rusiei, Ucrainei și lui Alexei.

Recent, un tribunal din Rusia a emis pe numele Iuliei Navalnaia un mandat de arestare în lipsă, acuzată fiind că ar contribui la activitatea unei organizații extremiste, conform publicației de știri independente The Moscow Times.

Emiterea unui astfel de mandat este de fapt o recunoaștere a faptului că Iulia devine o problemă pentru Kremlin. Purtătoarea de cuvânt a dizidentei a declarat că este o „recunoaștere rapidă a meritelor.”

Opoziție din exil

Văduva lui Alexei Navalnîi se împlică în lupta împotriva lui Putin, însă din exil. Iulia a participat la mișcarea de protest „Prânz împotriva lui Putin” din ziua alegerilor prezidențiale din martie la Berlin, conform Reuters.

Aceasta a vizitat mai multe capitale ale lumii, cea mai recentă fiind întâlnirea cu oficialii canadieni la Ottawa în iunie.

Citește și: Eventualitatea alegerii lui Trump și războiul din Ucraina. Rusia nu intenționează să pună capăt conflictului

Iulia Navalnaia a fost nevoită, în ultimii ani, să se mute dintr-un loc în altul. Organizația fondată de soțul ei, însă, își continuă activitatea din capitala Lituaniei, Vilnius, relatează revista Time.

Masha Gessen pe lista neagră a Rusiei

Jurnalista de origine rusă, Masha Gessen, a intrat în vizorul autorităților de la Moscova în decembrie 2023 când a fost inclusă pe lista persoanelor căutate de către poliție.

Luna aceasta, un tribunal din Rusia a decis condamnarea ei în lipsă pentru răspândirea de informații false cu privire la invazia rusă în Ucraina, conform The Guardian.

Masha Gessen este un critic acerb al regimului de la Kremlin. De altfel, într-un interviu din septembrie 2022 difuzat pe platforma YouTube, jurnalista a vorbit despre masacrul de la Bucha, criticând acțiunile armatei ruse.

La fel ca în cazul Iuliei Navalnaia, Masha Gessen a fost nevoită să părăsească Rusia în 2013 când a fost adoptată o lege împotriva minorităților sexuale. Jurnalista s-a stabilit în Statele Unite unde a scris articole pentru The New Yorker și New York Times, dar și cărți despre degradarea Rusiei sub conducerea lui Vladimir Putin.

O nouă mișcare de opoziție se formează la Londra

La Londra, fostul deținut politic din anii 2000, Mihail Hodorkovski, încearcă să formeze o coaliție formată din dizidenții ruși din exil, relatează Associated Press.

La această coaliție și-a anunțat deja participarea celebrul șahist Garry Kasparov, dar și fostul Premier Mihail Kasianov și jurnalistul Vladimir Kara-Murza.

Din această coaliție nu va face parte Fundația Anticorupție înființată de Alexei Navalnîi, deși Hodorovski și-ar dori să negocieze cu aceasta.

Opoziția rămâne scindată

Moartea lui Alexei Navalnîi a produs schimbări în ceea ce privește mișcările de opoziție. Astfel, în prezent opoziția a fost asumată de figuri feminine. Mai mult, dacă până în 2021 la arestarea lui Navalnîi mai existau dizidenți activi pe teritoriul Rusiei, astăzi nucleul opoziției s-a mutat în exil de teama persecuțiilor regimului de la Kremlin.

Problema cu care se confruntă mișcările de opoziție este însă scindarea lor din cauza diferențelor ideologice. Opoziția rămâne și în contextul actual fragmentată deși Putin încearcă să își consolideze puterea pe plan intern, conform Associated Press.

Potrivit unui raport al Parlamentului European din noiembrie 2020, mișcările de opoziție din Rusia nu reușesc să ofere o agendă comună și preferă să exploateze tema anticorupției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...