Rusia cere NATO să renunțe la promisiunea de aderare a Ucrainei din 2008

Data:

spot_img

Rusia cere NATO să renunțe oficial la promisiunea făcută în 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei și susține că singura garanție reală de securitate pentru Kiev este neutralitatea, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Rusia dorește ca NATO să renunțe la promisiunea sa din 2008 de a oferi într-o zi Ucrainei statutul de membru al alianței militare conduse de SUA și ca Ucraina să accepte neutralitatea, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia, dar un simplu refuz de a o lăsa să adere este de asemenea acum insuficient pentru Moscova, a spus ea.

„Este demn de remarcat faptul că un refuz de a accepta Kievul în NATO nu este suficient acum”, a declarat Zaharova ca răspuns la o întrebare din partea Reuters. „Alianța trebuie să dezavueze promisiunile de la București din 2008”.

“În caz contrar, această problemă va continua să otrăvească atmosfera pe continentul european”, a spus ea.

Citește și: Republica Moldova și pacea din Ucraina: sătucul din margine sau lobby activ pentru nevoile de securitate?

Zaharova a declarat că Ucraina trebuie să revină la poziția din declarația sa de suveranitate din 1990, în care Kievul a declarat că va deveni un stat permanent neutru, nu va participa la blocuri militare și va deține arme nucleare.

„Ceea ce trebuie Ucraina să facă este să se întoarcă la originile propriei sale statalități și să urmeze litera și spiritul documentelor”, a declarat Zaharova.

„Aceasta ar fi cea mai bună garanție a securității sale”, a adăugat ea, spunând că nici aderarea la NATO, nici intervenția occidentală „sub masca unui contingent de menținere a păcii” nu ar putea oferi Ucrainei o astfel de securitate.

La summitul de la București din aprilie 2008, NATO a declarat că atât Ucraina, cât și Georgia vor adera la alianța de apărare condusă de SUA, dar nu a oferit niciun calendar sau vreun plan concret.

Citește și: Tribunalul Timiș despre un afacerist local criticat de un ziarist: „Se aduc la cunoștința publică informații de interes general”

Declarația avea să fie un compromis care să acopere fisurile dintre Statele Unite, care doreau să admită ambele țări, și Franța și Germania, care se temeau că acest lucru ar deranja Rusia.

Rusia a menționat în mod repetat despre extinderea post-sovietică a NATO și, în special, ambițiile NATO asupra Kievului, drept motiv pentru războiul din Ucraina. NATO respinge această afirmație, susținând că este o alianță defensivă care în ultimii trei ani a ajutat Kievul să riposteze la invazia Rusiei.

Președintele Vladimir Putin susține că, de la sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite au ignorat cu aroganță preocupările legitime ale Rusiei cu privire la extinderea NATO, care a fost creată în 1949 pentru a oferi securitate colectivă unui grup de țări occidentale împotriva Uniunii Sovietice.

Publicația Reuters a relatat în noiembrie că Putin este deschis să discute cu Trump un acord de pace pentru Ucraina, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca țara (n.r. – Ucraina) să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.

Citește și: Bauhaus, sub atacul extremei drepte germane

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related