Rusia: Front în loc de închisoare

Data:

Războiul rus de agresiune stagnează, iar Ucraina a reuşit să recucerească teritorii. În Rusia se înteţesc chemările la mobilizare generală, dar Kremlin, potrivit Deutsche Welle.

Citește și:Salariul minim brut crește în 2023, dar tot rămâne unul dintre cele mai mici din UE (presshub.ro)

FOTO Cărţi şi documente vechi, unele de 1.200 de ani, descoperite într-un turn al Bisericii Evanghelice din Mediaş (presshub.ro)Ambasada Ucrainei, reacție la declarațiile lui Andrei Marga (presshub.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

ul a ales altă cale – făcând propuneri şi deţinuţilor.

Se zvonea de mai mult timp, dar acum şi-a făcut apariţia şi un material video. Susţinători ai politicianului rus de opoziţie, Alexei Navalnîi, aflat în detenţie, şi unele canale Telegram au răspândit la mijlocul săptămânii trecute o filmare făcută cu telefonul mobil într-o colonie penitenciară. În imagini se poate vedea un bărbat care încearcă să convingă deţinuţi să se ducă voluntari în războiul din Ucraina. Bărbatul este chel şi poartă îmbrăcăminte militară de kuloare kaki. În piept are două decoraţii care seamănă cu „Erou al Federaţiei Ruse”, cea mai înaltă distincţie militară din Federaţia Rusă.

Libertate în schimbul a şase luni pe front

Bărbatul din imagini seamănă izbitor cu omul de afaceri Evgheni Prigojin, având reputaţia unui apropiat al Kremlinului, şi care, potrivit presei, întreţine cea mai vestită armată particulară rusă – „Grupul Wagner„. Se spune că această armată luptă în prezent în Ucraina iar Prigojin a primit pentru asta cea mai înaltă distincţie militară: „Erou al Federaţiei Ruse”.

În materialul video apărut, bărbatul le promite deţinuţilor adunaţi bani şi libertate în schimbul a şase luni pe front, în cadrul Grupului Wagner. Războiul din Ucraina este „dur”, spune bărbatul care seamănă cu Prigojin, şi de aceea lui îi trebuie doar „soldaţi care să lupte cu arma în mână”. Mass media ruse, critice la adresa Kremlinului, consideră că materialul video este autentic, ceea ce nu  trebuie să surprindă.

Redare video

Viaţa ucrainenilor aproape de linia frontului

De luni de zile circulă zvonul că Rusia încearcă să atragă deţinuţi pentru frontul din Ucraina. „Prigojin îşi dă multă silinţă şi vizitează personal coloniile penitenciare”, a declarat pentru DW deja în august Olga Romanova, directoarea organizaţiei pentru drepturile omului „Rusia în spatele gratiilor”. Prima bătălie la care au participat şi deţinuţi ruşi a avut loc la mijlocul lunii iulie în apropiere de Lugansk, a precizat Romanova. Conform estimărilor ei, Prigojin a reuşit până la începutul lunii august să găsească printre deţinuţi cel puţin 2500 de bărbaţi dispuşi să meargă la război. Ea crede că numărul lor poate să crească până la 60.000, adică 10 la sută din totalul deţinuţilor din Rusia.

Mobilizare pe căi ocolite

După contraofensiva ucraineană de succes din regiunea Harkov, în Rusia s-au înteţit chemările la mobilizare generală. Mai ales blogger-ii naţionalişti cer asta pe platformele de socializare. Kremlinul, în schimb, preferă în continuare să nu vorbească despre un război, menţinând naraţiunea conform căreia în Ucraina se desfăşoară „o operaţiune militară specială”. De aceea, noi luptători nu sunt căutaţi doar de Ministerul Apărării. Se folosesc şi căi ocolite. De pildă, liderul cecen Ramzan Kadârov a propus joia trecută o „mobilizare proprie” descentralizată. Potrivit lui, fiecare regiune a Rusiei poate instrui şi echipa „cel puţin 1000 de luptători voluntari”. Într-un astfel de caz, statul ar avea la dispoziţie 85.000 de luptători – „aproape o armată”, după cum a scris Kadârov pe Telegram.

O cifră asemănătoare – 90.000 – a menţionat un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării în cadrul unui interviu televizat, realizat în august, când a fost întrebat de obiectivul unei mobilizări ruse. Potrivit estimărilor Kievului, Rusia a trimis până acum 160.000 de militari în războiul din Ucraina.

Misiuni în prima linie

Atragerea voluntarilor are loc pe multiple căi, chiar şi în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţie. În Rusia ar exista mai bine de 40 de astfel de unităţi regionale, a relatat ziarul rusesc Kommersant în luna august. Şi armata regulată este în curs de amplificare. Preşedintele Putin a ordonat la sfârşitul lunii august ca armata să fie mărită cu mai bine de 130.000 de militari. Ordinul intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, dar pe fundalul pierderilor de pe front, este nevoie urgentă de noi luptători. Potrivit unor date actuale oferite pe partea ucraineană, din februarie, de la începutul războiului de agresiune, au fost ucişi mai bine de 50.000 de militari ruşi. Armata americană a estimat la începutul lunii august că pierderile în tabăra rusă se ridică la 20.000 de militari.

Pe acest fundal, urmează ca foştii deţinuţi să fie trimişi în prima linie. „Vor fi primii trimişi la luptă dar sunt foarte slab antrenaţi”, afirmă Olga Romanova.

Motivul? Lipsa perspectivelor

Între voluntarii recrutaţi în penitenciare se numără, aparent, şi delincvenţi periculoşi, dar şi oameni ca Ruslan, un infractor mărunt, în vârstă de aproximativ 20 de ani. Verişoara sa Svetlana (ambele nume au fost schimbate de redacţie) i-a relatat unui corespondent DW că delictul comis de Ruslan nu este grav şi şi-ar fi ispăşit oricum pedeapsa peste aproximativ un an. La început el a respins ideea de a se duce pe front în Ucraina, spune Svetlana. Dar la începutul lunii iulie li s-a făcut în închisoare oferta de a merge la război, şi aproximativ 70 de deţinuţi au acceptat, între care şi Ruslan. Ea s-a plâns ulterior la Parchet, dar fără succes. În luna august vărul ei a sunat-o la telefon din Ucraina, rugând-o „să îl scoată cât mai rapid” de acolo. Svetlana va încerca să facă asta.

Totuşi, numeroşi deţinuţi sunt dispuşi să se ducă la război, susţine Olga Romanova, din pricina lipsei de perspective. „Pentru deţinuţi aceasta este adesea unica posibilitate de a începe o nouă viaţă – luând-o pe a altora.”

Preluare Deutsche Welle

Foto Copertă: Liderul cecen, Ramzan Kadârov

Autoare/Autor Roman Goncharenko, Sergey Satanovskiy

Citește și:Salariul minim brut crește în 2023, dar tot rămâne unul dintre cele mai mici din UE (presshub.ro)

FOTO Cărţi şi documente vechi, unele de 1.200 de ani, descoperite într-un turn al Bisericii Evanghelice din Mediaş (presshub.ro)Ambasada Ucrainei, reacție la declarațiile lui Andrei Marga (presshub.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret de inteligență artificială | Aktual24

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret...

Candidatul independent care ar putea provoca înfrângerea lui Trump în fața lui Biden | Aktual24

Campania independentă a lui Robert F. Kennedy Jr. pentru...

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ |Aktual24

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la...