Condamnații eliberați din închisorile Rusiei pentru a lupta în Ucraina se întorc în localitățile lor de baștină. Un motiv serios de teroare pentru victimele lor sau urmașii acestora.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50.000 de deținuți au fost recrutați pentru grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin, alți 15.000 de Ministerul Apărării, conform Olgăi Romanova, șefa fundației „Rusia așezată”, aflată în exil în Germania.
Citește și: Gabriela Firea, după demisie: „Plătesc pentru vina de a fi avut încredere în oameni! Obiectivul demolatorilor mei din multe direcții este să nu mai intru în cursa pentru Primăria Capitalei”
Aliona Popova, cunoscută pentru campania sa împotriva violenței domestice din Rusia și inclusă pe lista agenților străini de Ministerul Justiției de la Moscova, o completează în acest tablou: nu se știe câți dintre cei eliberați din închisori pentru a lupta în Ucraina fuseseră condamnați pentru crimă. „Ucigașii sunt practic eliberați, nu trebuie să îndure pedeapsa până la capăt, ci, dimpotrivă, au voie să ucidă și mai mult”, spune Popova.
Juriști ruși estimează că, în principiu, deținuții înrolați ar fi trebuit să stea în închisore zece sau mai mulți ani, pentru crime grave. Cei care au petrecut deja cinci sau șase ani în spatele gratiilor, mizează mai degrabă pe o eliberare condiționată decât să-și riște viața plecând pe front.
Continuarea, în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Pixabay.com