Rusia testează România, să vadă dacă va cere ajutorul preventiv al NATO | Aktual24

Data:

spot_img

Rusia testează România, să vadă dacă va cere ajutorul NATO. De ce am crede că Statul Islamic a atacat la Moscova și n-a fost mana Ucrainei, cum pretinde Putin? Cum de n-a putut un regim așa de militarizat și opresiv precum cel putinist să descopere și să contracareze un atentat atât de sângeros precum cel comis de islamiști?

De ce apar politologi reputați din SUA care spun că Rusia a căștigat deja războiul cu Ucraina? Cât de serios e Macron când spune că Franța vrea să trimită trupe la sol în Ucraina? E capabilă Europa să înlocuiască Statele Unite în susținerea Ucrainei? Ce fel de aliat este România în această criza? Are șanse Iohannis să pună mâna pe poziția-cheie de comisar european pentru Apărare?

Radu Carp – membru al Centrului Roman pentru Studii Ruse, a vorbit pentru Aktual24 despre contextul internațional foarte complicat din acest moment și locul României.

Citește și: Cum reușește Cătălin Cîrstoiu să îndeplinească 4 funcții importante într-o zi: nu răspunde la telefon

Aktual24: Domnule profesor, voi începe cu niste afirmații pe care le-am citit foarte recent, făcute de John Mearsheimer, cunoscutul politolog de la Universitatea din Chicago. Dânsul a spus, bineînțeles, preluat de toată presa rusă, că Rusia a căștigat războiul, va ocupa 40% din Ucraina și balanța puterii s-a schimbat decisiv, iar ucrainienii ar trebui să ceară pace.

Și mai spunea că Vestul ar trebui să înceteze orice ajutor militar pentru Ucraina, SUA să rupă complet legăturile cu acest stat, iar Europa să furnizeze doar asistență economică Ucrainei. Ce părere aveți despre aceste afirmații?

Radu Carp: N-am citit respectiva poziție, dar nu mă miră. Mearsheimer și câțiva politologi influenți în America insistă pe această idee tocmai pentru a-și demonstra într-un fel veridicitatea tezelor pe care le-au susținut de-a lungul timpului.

Mearsheimer a fost și împotriva extinderii NATO, a spus tocmai că va provoca o reacție Rusia. Ei merg pe aceasta teorie a unei balanțe de putere care, mă rog, ar fi trebuit păstrată după Războiul Rece.

Din fericire, teoria lor este destul de depășită, în sensul că astăzi noi nu mai judecăm în aceeași paradigmă Est-Vest. Lucrurile sunt mult mai complicate inclusiv în Europa.

Chiar ieri (vineri – n.r.), de exemplu, au apărut în Eurostat ultimele date statistice privind nivelul de dezvoltare în Europa și se vede foarte clar că decalajul în momentul de față, discrepanțele sunt pe axa Nord-Sud și mai puțin axa Est-Vest, adică Estul recuperează, Estul se integrează în Vest.

În schimb, Sudul se depărtează de Nord. Deci, sunt alte realități decât cele cu care opera Mearsheimer la începutul anilor ’90.

Interviul integral în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comuniștii cubanezi protestează în fața Ambasadei SUA din Havana | The Epoch Times

Comuniștii cubanezi au mărşăluit vineri în faţa ambasadei SUA...

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link din China | Aktual24

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...