Rusia ține în frig Transnistria pentru a-și face jocurile în Republica Moldova

Data:

spot_img
• Moscova acuză Chișinăul, Kievul și Occidentul de criza umanitară din Transnistria și amenință cu o ripostă

• Chișinăul spune că Rusia încearcă prin dezinformare să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care chiar ea a provocat-o

Transnistria, enclava separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, își încheie prima săptămână de viață fără gazul rusesc gratuit. Rusia a refuzat să livreze Transnistriei gaze din 1 ianuarie ocolind Ucraina și astfel regiunea separatistă a simțit pe propria piele suflul „lumii ruse” a lui Putin – iarnă fără căldură în calorifere, curent livrat pe ore și închiderea majorității întreprinderilor, ceea ce lasă fără locuri de muncă și venit zeci de mii de oameni. „Suntem în secolul XXI și trăim ca în grotele din epoca de piatră – fără căldură și lumină”, așa a comentat un locuitor al regiunii pe o rețea de socializare.

Criza energetică nu este simțită în restul teritoriului Republicii Moldova, unde viața își continuă cursul obișnuit – cu lumină, căldură și iluminat stradal. Aici de aproape trei ani nu se mai consumă gaz rusesc, livrările venind de pe piața europeană. Însă din 1 ianuarie, după ce Rusia a închis gazele pentru Transnistria, Moldova a pierdut accesul la 70% din necesarul de curent electric, care se producea la o centrală din regiunea separatistă, și acum cumpără curent din România.

Totuși, autoritățile cheamă constant la economii și consum responsabil, iar consecințele crizei vor fi resimțite de populație în facturi la final de lună: tarifele la gaze și căldură au crescut în ultimele zile cu peste 40%, iar la curent – cu peste 70% – o povară greu de suportat pentru o populație cu venituri mult sub minimul european.

Transnistria: Frig în case și curent pe ore

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria este o fâșie îngustă de pământ cu puțin peste 360 de mii de locuitori în estul Republicii Moldova, pe malul stâng al râului Nistru, de-a lungul frontierei cu Ucraina. Regiunea consuma până acum o săptămână 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi. Gazele nu au fost niciodată achitate, și chiar dacă Transnistria a acumulat o datorie de peste 11 miliarde de dolari, Gazprom a continuat să finanțeze regiunea cu gaze gratuite care mențin toată economia de acolo.

Este greu de explicat logica Kremlinului – de ce a decis să-și „congeleze” aliații fideli din Transnistria?

Explicația vine din dependența Republicii Moldova de curentul electric produs în Transnistria în baza gazelor rusești – între 70% și 90% din consumul țării era acoperit de producția centralei electrice de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Electricitate ieftină, de doar 66 de dolari/MWh, un preț de două-trei ori mai mic decât alte oferte de pe piața europeană. Din 1 ianuarie acest curent nu mai vine.

Tot din 1 ianuarie în Transnistria a fost oprită căldura. Majoritatea locuitorilor de acolo și-au cumpărat încălzitoare electrice, însă acestea par să fie din ce în ce mai inutile, pentru că administrația crește în fiecare zi durata întreruperilor de curent – marți, 7 ianuarie, lumina va fi stinsă timp de 8 ore, de la 8:00 până la 12:00 și de la 16:00 până la 20:00. Iar iluminatul stradal este oprit după ora 20.00. Chiar și așa, rețelele nu rezistă și în fiecare zi sunt raportate câte 130 de avarii în sistem. Administrația locală spune că mai are rezerve de cărbune pentru producția de curent electric pentru cam 30 de zile. Dar fără gaze producția de curent acoperă doar 154 MW din necesarul de 219 MW, deficitul fiind de aproximativ 30%. Iar deconectările se fac în orele de vârf, diminețile, când temperaturile de afară au ajuns și la -8 grade.

Vacanța copiilor și studenților a fost prelungită până pe 20 ianuarie, iar spitalele sunt încălzite din resturile de gaze care mai există în țevi, suficiente pentru câteva săptămâni. Toate întreprinderile cu excepția celor din domeniul alimentar s-au închis, iar uzina metalurgică de la Râbnița, unul din cei mai mari plătitori la bugetul local, s-a oprit complet, ceea ce face practic imposibilă relansarea procesului tehnologic de topire a metalului în viitorul previzibil. Marți, pe 7 ianuarie, când în regiunea pro-rusă se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi, mai multe biserici din regiune vor deschide cantine mobile.

Și chiar dacă situația pare catastrofală, administrația de la Tiraspol, fidelă Moscovei, refuză ajutorul umanitar al Chișinăului, la fel cum refuză și oferta de a cumpăra gaze și curent electric de pe piața europeană. Mai mult, liderii transnistreni amplifică mesajele Rusiei și dau vina pentru frigul din case pe autoritățile de la Chișinău. Aceștia insinuează că Transnistria a rămas fără gaze pentru că Guvernul Republicii Moldova nu a vrut să facă presiuni pe Ucraina pentru menținerea tranzitului. Iar liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a declarat luni că nu a primit nicio propunere de ajutor din partea Chișinăului sau a altor actori internaționali. „Dragi concetățeni, nu am niciun dubiu că această situație se va termina, dar este nevoie de timp”, așa și-a încheiat Krasnoselski luni seara o adresare către locuitorii regiunii.

Mai mulți experți de la Chișinău, dar și oficiali care au cerut să nu fie numiți, sunt de părere că Gazprom va relua livrările către Transnistria în câteva săptămâni, dar va reduce cantitățile pentru a nu permite producția de curent electric pentru Republica Moldova. Iar Tiraspolul are promisiuni de la Moscova că lucrurile vor reveni la normal, și indicații să alimenteze nemulțumirea populației, să contribuie la dezinformare și să reziste.

Dar chiar dacă gazele gratuite rusești vor reveni în Transnistria, prejudiciul major cauzat de jocul Rusiei nu va putea fi recuperat. Uzina metalurgică de la Râbnița și vânzarea de curent electric către Moldova acopereau peste 50-60 la sută din bugetul regiunii separatiste.

Rusia refuză să livreze gaze prin Turcia, dar dă vina pe Kiev și Chișinău

Rusia ar putea livra gaze în Transnistria prin Turcia, ocolind Ucraina, însă refuză să facă acest lucru. Mai mult, luni seara, în ajun de Crăciun pe stil vechi, așa cum se sărbătorește în Rusia, ambasada rusă din Republica Moldova a difuzat o declarație prin care acuză Chișinău, Kievul și Occidentul de criza umanitară din Transnistria și amenință cu o ripostă.

Ambasada afirmă că „Federația Rusă urmărește cu îngrijorare cum se înrăutățește rapid situația” din regiunea transnistreană, iar principala cauză ar fi „ignorarea de către Chișinău a problemelor în relațiile cu Gazprom” și „politica distructivă” a Kievului care ar fi lăsat „în mod cinic sute de mii de oameni fără gaz și fără apă caldă”. „Constatăm că situația de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv și Ucraina. Apărarea concetățenilor ruși rămâne prioritatea absolută a politicii externe”, susține declarația ambasadei ruse, care avertizează cu o ripostă în cazul în care „s-ar încerca o soluționare prin forță a problemei transnistrene”. Asta, chiar dacă niciun actor internațional în afară de Rusia nu ar fi sugerat că un astfel de scenariu ar fi posibil.

„O încercare de a deturna responsabilitatea pentru o criză pe care chiar Rusia a provocat-o”, așa a calificat Ministerul de Externe de la Chișinău declarația ambasadei ruse și a convocat ambasadorul rus la MAE. „Cerem Ambasadei Federației Ruse să înceteze campania de dezinformare, o încercare cinică de a manipula opinia publică pentru a dezbina societatea și a camufla adevărata origine a crizei energetice”, se spune într-o declarație a MAE.

Chișinăul: Rusia urmărește o criză de securitate

Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au avertizat de mai multe ori că prin oprirea gazelor către Transnistria Rusia urmărește destabilizarea Republicii Moldova, provocarea de nemulțumiri în societate și declanșarea unei crize de securitate care să faciliteze revenirea forțelor pro-ruse la putere în Moldova la alegerile parlamentare din toamna viitoare. Acest lucru ar transforma Republica Moldova într-un avanpost al intereselor rusești și într-o armă împotriva Ucrainei, a României și a UE.

Efortul Celulei de criză de pe lângă Guvernul de la Chișinău în acest moment este concentrat pe asigurarea necesarului de curent electric. După ce Transnistria a închis livrările pe 1 ianuarie, principala sursă de import a devenit România, de unde Republica Moldova cumpără între 50% și 65% din necesar. România a oferit energie la prețuri plafonate, iar UE și SUA sprijină financiar proiectele de modernizare energetică. Datorită investițiilor din ultimii ani, peste 14% din consum vine din surse regenerabile, iar noi proiecte de energie solară și eoliană sunt în derulare.

Autoritățile au anunțat de asemenea că vor compensa populației, tot din asistența occidentală, majorările extrem de mari de tarife (40% la gaze și încălzire și 70% la curent).

Chișinăul este pregătit să ofere asistență umanitară regiunii transnistrene, generatoare și medicamente pentru comunitățile afectate, cu susținere din partea ONU, însă administrația de acolo refuză să primească orice ajutor.

Un alt efort deloc neglijabil este în direcția combaterii falsurilor și a dezinformărilor venite din partea Rusiei și a „capetelor ei vorbitoare” din opoziția și media pro-rusă de la Chișinău, dar și din partea Tiraspolului. Falsurile pun vina pentru oprirea gazelor pe Guvernul de la Chișinău, pentru că nu s-ar fi înțeles cu Gazprom și nu ar fi pus presiune pe Kiev. TikTok și Telegram abundă de videouri false care insinuează că Chișinăul ar fi în beznă, iar troleibuzele s-ar fi oprit din cauza lipsei de curent electric. Un alt fals lansat ca fapt împlinit de propaganda rusă a fost că Chișinăul ar pregăti un atac armat pentru preluarea centralei electrice din regiunea transnistreană.

Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului a emis luni seara o declarație prin care se arată îngrijorat de „intensificarea retoricii și a acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile”. „Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din Republica Moldova, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor”, se spune în declarația Biroului de reintegrare.

Din punct de vedere tehnic, este ultimul an când Republica Moldova este atât de vulnerabilă în fața șantajului energetic al Moscovei. La sfârșitul anului viitor va fi finalizată construcția liniei de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău, care va permite importuri suficiente din România. Acum, liniile de tensiune joasă au capacitatea să transporte doar o parte din necesarul de consum, condiții în care se va recurge la economii, iar autoritățile au anunțat că penele de curent și deconectările nu sunt excluse, mai ales dacă vremea se va răci.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Newsmaker.md)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Opoziția din Venezuela și închisorile lui Maduro

Începutul lui 2025 vine cu schimbări importante la nivel...

Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze, a murit

Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze,...

Nepotul lui Ciolacu a vândut cu milioane de euro autorizațiile pentru construcția unui parc solar de 49 MW

Alive Renewable Holding Limited, subsidiară a Premier Energy PLC,...

6 ianuarie: Congresul certifică realegerea lui Donald Trump. 4 ani de la violențele din 2021

Congresul certifică realegerea lui Donald Trump. Data de 6...