joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăDeutsche WelleRuta Balcanică: Refugiaţi împiedicaţi să ajungă în vest

Ruta Balcanică: Refugiaţi împiedicaţi să ajungă în vest

Tot mai mulţi migranţi aflaţi în Grecia încearcă să ajungă în occident prin Albania. Mulţi relatează că au fost întorşi ilegal din drum de autorităţile elene, cu ajutorul Frontex, agenţia UE de protecţia frontierelor.

Sirianul Ali al-Ebrahim are 22 de ani. În 2018 s-a refugiat din calea războiului, plecând din Manbidj, un oraş în apropiere de Alep, controlat pe atunci de kurzi. Spune că a existat intenţia de a-l sili să ia parte la lupte.

Al-Ebrahim şi-a încercat mai întâi norocul în Turcia. Când a ajuns la Antakya, primul oraş după graniţa cu Siria, autorităţile turceşti i-au înregistrat datele personale. Ulterior l-au repatriat în Siria, fără a-şi motiva în vreun fel decizia. Una din consecinţe este că din acel moment, el nu mai are voie să pătrundă legal în Turcia, pentru o perioadă de cinci ani, spune tânărul care stăpâneşte la perfecţie limba engleză.

Cu toate acestea, al-Ebrahim a decis să mai încerce o dată, având drept ţintă Grecia. A reuşit cumva să se strecoare până pe coasta turcească a Mării Egee, să se urce într-o barcă gonflabilă şi să ajungă pe insula grecească Leros, unde a depus cerere de azil. Cererea i s-a refuzat sub motiv că Turcia este o ţară terţă sigură.

Ali al-Ebrahim nu poate să se întoarcă în Turcia. Nu poate să se întoarcă nici în Siria. Dar asta nu are importanţă pentru autorităţile elene. „Noul premier elen Kyriakos Mitsotakis este foarte sever gând e vorba de noi, migranţii”, a povestit sirianul. „Aşa că m-am decis să mă duc în Albania.”

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE