S-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

Data:

S-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Astfel, coaliția de guvernare a luat decizia ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, cele parlamentare, urmând să se desfășoare pe 1 decembrie.

Din partea PNL au participat: Nicolae Ciucă, Lucian Bod, Cătălin Predoiu. Din partea PSD: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Marian Neacsu.

„Astfel, ţinând cont şi de opiniile exprimate de celelalte formaţiuni politice, reprezentanţii Coaliţiei au fost în consens în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale, după cum urmează: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, a anunţat PNL, potrivit Agerpres.

Citește și: Două recorduri mondiale stabilite de românii din Nürnberg: 1.667,41 m de brâu românesc, cu o greutate de 70 kg

Calendar electoral, stabilit în urma consultărilor

Decizia a fost luată în urma consultărilor premierului cu reprezentanții partidelor. Luni, 1 iulie, au avut loc consultări cu: USR, AUR, UDMR, SOS România, Grupul Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor şi PUSL, iar marți, premierul a discuta cu reprezentanții REPER și Forța Dreptei.

USR, Forța Dreptei și SOS România au criticat inițiativa tardivă a premierului Ciolacu, văzută ca o slăbiciune și incapacitate de luare a deciziilor în cadrul coaliției de guvernare.

  • Acest dialog cred că nu îşi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei (…) Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte – am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Lasconi, potrivit Agerpres.
  • „Le-am spus reprezentanților Guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului, nu acum, pentru că la începutul anului coaliția a ignorat complet voința societății și voința formațiunilor politice de opoziție și a stabilit fără niciun fel de consultare un calendar electoral profund neconstituțional.

Citește și: Continuă consultările premierului pe tema prezidențialelor. Propunerile primite din partea partidelor

Care deja a provocat efecte nocive pentru democrația din România, prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, printr-o Ordonanță de Urgență Neconstituțională”, a declarat Ludovic Orban jurnaliștilor, la ieșirea de la consultări, video publicat pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto:  Inquam Photos / Octav Ganea)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noi alegeri de primar într-o comună din Constanța. Primul scrutin a fost anulat de BEC

Noi alegeri de primar. Alegătorii din Costineşti sunt aşteptaţi...

Dosarul DNA privind șeful Finanțelor Giurgiu. Mecanismul mitei | Aktual24

Dosarul DNA privind șeful Finanțelor Giurgiu. Referatul prin care...

Un tânăr de 20 de ani a murit înecat la Costineşti

Un tânăr de 20 de ani, din Buzău, a...

Cea mai slabă performanță din istorie a Partidului Conservator. Premierul a demisionat

Partidul Conservator, condus de Rishi Sunak, a avut cea...