Nicușor Dan este prezidențiabilul cel mai atacat în această campanie electorală, în care nu doar contracandidații săi îl au în colimator, ci și câteva mari televiziuni de știri.
Ales pentru a doua oară în fruntea Primăriei Generale a Capitalei, Nicușor Dan, 55 de ani, se bate cu Crin Antonescu și Victor Ponta pentru intrarea în turul al doilea. Sociologii consultați de DW susțin că între cei trei, Dan, Antonescu și Ponta sunt diferențe care intră în marja de eroare. Cursa e deci foarte strânsă, bătăliile subterane sunt dure iar împotriva lui Nicușor Dan s-au pornit mașinăriile de partid ale PSD și PNL, plus trusturile de presă unde cele două formațiuni își fac reclamă de ani de zile pe bani primiți de la bugetul de stat.
Singurul care a făcut muncă voluntară
Nicușor Dan a avut un start bun și a început să scadă după ce Uniunea Salvați România (USR), partidul pe care l-a înființat, i-a retras sprijinul Elenei Lasconi în favoarea primarului capitalei. După prima dezbatere electorală organizată de Digi24, Dan a reînceput să crească ușor și se află pe un trend ascendent. Probabil că nu totul i se datorează, în fond, atacându-l l-au transformat într-o victimă.
Citește și: Ludovic Orban răspunde acuzațiilor lui Funeriu: „Este o minciună gogonată”
Altminteri, el a rămas un introvertit, care vorbește greu, e lipsit de spontaneitate și nu știe cum să destindă atmosfera atunci când totul devine foarte apăsător. Uneori îl salvează politețea, adesea însă contează doar pe consecvență, bun-simț și logică. Dintre toți candidații, el e singurul care a făcut în mod voluntar muncă în favoarea societății. S-a luptat ani de zile cu clientela politică a partidelor din zona dezvoltatorilor imobiliari care invadase parcurile și voia să demoleze clădirile vechi ale Bucureștiului, nu de puține ori, din fondul istoric al capitalei, pentru a ridica în loc blocuri. Nicușor Dan s-a luptat în instanță singur împotriva unor echipe de avocați bine plătite, a învățat legislația și a rezistat tentațiilor și calomniilor lansate de rechinii imobiliari cu care se bătea.
În primii patru ani petrecuți pe fotoliul primarului s-a ocupat mai mult cu cifre și dosare, a scos Bucureștiul din falimentul lăsat de Gabriela Firea, dar nu a făcut lucruri spectaculoase. Nici măcar pistele pentru biciclete pentru care erau bani și proiecte de la predecesoarea lui. A schimbat 45 de kilometri de conducte mari de termoficare, dar destui oameni au continuat să sufere de frig în blocurile comuniste. Schimbările durează.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!