Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina

Data:

spot_img

Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina. Dezinformările despre slăbiciunea apărării, inutilitatea susținerii Ucrainei și ralierea migranților ucraineni din România de partea Rusiei sunt folosite de Kremlin ca să-i incite pe români împotriva Ucrainei.

Recent o știre lansată pe rețeaua X, fostă Twitter, susținea că pe teritoriul României ar acționa o mișcare de rezistență prorusă formată din ucraineni care vor pace și care ar fi dat foc unui depozit de combustibil din Bragadiru de unde ar fi fost alimentată armata Ucrainei.

Știrile false, demontate de Ministerul Apărării Naționale

Știrea a plecat din Rusia în aprilie de pe site-ul bloggerului militar Iuri Podoliaka, originar din Ucraina, și a ajuns în România în august.

În finalul știrii pe care Ministerul Apărării Naționale a demontat-o imediat apare și propaganda descriptivă „din ce în ce mai mulți ucraineni se opun în mod deschis exterminării poporului lor de către curatorii occidentali”. 

Citește și: Abuzurile sexuale și vidul procedural din universitățile românești. Adela Alexandru | INTERVIU

Știrea a fost însoțită de un clip despre care MApN declară că „nu este filmat în Bragadiru sau în altă locație de pe teritoriul României”, adăugând că „autoritățile din România nu au comunicat vreun incendiu la vreunul din depozitele de carburanți de pe teritoriul țării”.

Nu e singura dezinformare de acest fel, potrivit jurnaliștilor de la Veridica, specializați în demontarea știrilor false venite de la ruși prin rețele sociale.

Citește și: Vila lui Sorin Oprescu din Primăverii a fost confiscată de stat

O știre similară anunța de pildă că „partizanii ucraineni” ar sabota transferul armelor occidentale în Ucraina, distrugându-le pe teritoriul României.

Așa a fost lansată tot pe rețeaua X informaţia despre distrugerea, aproape de vama Siret, a unui tren cu echipament militar și a unui terminal de produse petroliere aparţinând unei companii româneşti. Dezinformarea este ilustrată cu poze și clipuri deja existente pe Internet. 

Continuarea în Deutsche Welle 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tradiționalismul în dezbatere? | Revista22

Tradiționalismul în dezbatere? Mentalitatea tradiționalistă nu vede abuzuri severe,...

Coroana regăsită

Spania reprezintă un caz unic în Europa prin aceea...

Candidații drone sinucigașe

Propunerile de ultim moment făcute de clasa politică pentru...

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană...