De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?

Data:

spot_img

De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei? Fostul ambasador american la București Adrian Zuckerman a acuzat România că nu are încă un calendar privind bateria Patriot pe care a promis-o Ucrainei.

Dar Bucureștiul pare să urmeze aceeași cale cu Polonia. Cele două state aflate în prima linie de apărare a NATO nu vor să renunțe fără compensații similare și imediate la sistemele lor strategice defensive.

Sistemul Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme defensive, cu eficiență mare împotriva rachetelor și aparatelor de zbor.

Doar 4 au ajuns în țară și numai 2 sunt operaționale

România a comandat șapte sisteme de acest fel, dar deocamdată doar patru au ajuns în țară și numai două sunt operaționale.

Potrivit Centrului Internațional pentru Studii Strategice, o baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari, din care 400 de milioane de dolari este sistemul şi 690 de milioane de dolari sunt rachetele dintr-o baterie.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

După ce, la finele lunii aprilie, Statele Unite au cerut Bucureștiului să trimită unul dintre aceste sisteme Kievului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm unul dintre sisteme Ucrainei” iar președintele Klaus Iohannis a spus că e „deschis discuțiilor” abia după întâlnirea din 7 mai pe care a avut-o cu Joe Biden.

În urma presiunilor venite de la Washington, pe 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării decide donarea unuia din cele existente, după ce americanii au asigurat România că vor primi ceva similar în schimb.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Nu există însă nicio grabă în acest sens. Fostul ambasador al Statelor Unite la București Adrian Zuckerman a declarat pentru TVRInfo că, deși România s-a angajat să livreze rapid o baterie Patriot ucrainenilor, aceasta „nu a fost dată și nici nu există un plan să fie dată într-o lună sau două”.

Fostul diplomat spune că nu înțelege logica ministrului Apărării și a guvernului, dar sugerează că Bucureștiul trage de timp.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. De ce nu zice ambasadorul de celelalte trei care nu sunt date dar au luat banii pe ele?sau banii de pe alte tipuri de armament nedat nici la ora actuala?de ce nu zice ca Sua nu apara Europa daca nu sare cu banii!europa a cam sarit cu banii,in schimb sua nu orea sare cu armamentul!si tot ei sunt nemultumiti!Romania sa joace tare,ca Polonia!nu le convine,sa plece!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Coroana regăsită

Spania reprezintă un caz unic în Europa prin aceea...