Dronele, complicitățile și liniile roșii

Data:

spot_img

Analiză: Rusia testează permanent spațiul NATO? Sau dronele pe care le trimite să lovească obiective ucrainene ajung din greșeală în spațiul aerian românesc?

O țintă aeriană a traversat aseară frontiera României în zona Eforie Nord pe direcția Topraisar, după cum a anunțat Ministerul Apărării, care nu a spus încă dacă a fost vorba despre o dronă sau despre o altă armă ofensivă. În orice caz, pare să fi fost ceva periculos, devreme ce au fost ridicate două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, și alte două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de la Baza Borcea.

Acum două săptămâni, după un atac rusesc cu drone în Ucraina în apropiere de frontiera autohtonă, au fost ridicate tot patru aeronave militare. În total, în 2024 au fost declanșate zece alerte din cauza prezenței Shahedurilor rusești importate din Iran în spațiul autohton sau în proximitatea lui. Cu toate că dronele rusești trec razant pe lângă granițele românești, intră în spațiul național sau chiar se prăbușesc în mod periculos în apropierea unor comunități din Delta Dunării, legile militare nu au fost modificate în așa fel încât să poată fi doborâte cu ușurință. De fapt, pe timp de pace nu există mijloace de reacție radicală în cazul violării spațiului maritim, terestru sau aerian.

Citește și: Yahya Sinwar, liderul Hamas, a fost ucis. Israelul îl consideră creierul evenimentelor din 7 octombrie 2023

După toate incidentele care au avut loc la granița româno-ucraineană în ultimii aproape doi ani, abia acum zece zile a fost publicat de MApN un proiect de lege prin care să fie reglementate operațiile militare atunci când „nu este instituită starea de urgență, de asediu sau declarată starea de mobilizare sau de război”. Adică exact situația actuală, în care un stat considerat inamic sfidează legile internaționale și nu are nicio problemă să-și dirijeze dronele pe deasupra României. Nici formulările din acest proiect nu sunt, însă, foarte clare sau nu destul încât să determine Rusia să nu mai testeze România și, prin intermediul ei, NATO. Proiectul precizează că, pe timp de pace, misiunile și reacțiile militare „se realizează în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri” care „pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate” și pun în pericol „direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului, a vieții și integrității fizice a cetățenilor și a organizării comunităților umane”. Deocamdată dronele rusești nu pun în pericol niciun element din cele enunțate de noul proiect de lege, ele doar demonstrează disprețul Kremlinului la adresa Bucureștiului. Deci Rusia poate continua să zburde nestingherită deasupra țării, știind că nu vor exista cu adevărat reacții militare prin care să fie pusă la punct.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Schema “Emilio”. Italianul acuzat că a pus la cale o înșelăciune cu proprietăți imobiliare tip „Nordis” la Craiova a murit. Firmele controlate de el și datoriile lor | Daredeseamă.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...