E Kelemen Hunor mai bun decât ceilalți prezidențiabili? Se poate face un clasament pe merite al prezidențiabililor din România? Ce-i diferențiază? Studiile, integritatea, capacitatea de a comunica, programele asumate, ideile vehiculate, influența politică, scorul în sondaje?
Cum au făcut carieră cei care vor să ajungă la Cotroceni? Cine i-a împins în față? De ce candidează? E Kelemen Hunor cel mai bun dintre ei? Sau doar cel mai puțin rău?
Există deja o dezbatere în jurul votului pentru primul tur de scrutin al prezidențialelor și al liderului UDMR, pe care unii analiști importanți din România îl consideră cel mai bun și anunță că-i acordă votul, în vreme ce alții, îl etichetează la fel de putinist ca Diana Șoșoacă sau George Simion.
Contraselecția permanentă făcută de partidele autohtone
De ce personajul principal în această dispută este șeful unei formațiuni minoritare, care candidează la președinție mai ales pentru a mobiliza votanții maghiari? Fiindcă nivelul celorlalți candidați cu șanse este foarte scăzut și niciunul dintre ei nu ar face față unei discuții față în față cu Kelemen Hunor?
Cum s-a ajuns aici? Prin contraselecția permanentă făcută de partidele autohtone: (1) Marcel Ciolacu, parlamentar PSD anonim din 2012 până 2017, a devenit important când și-a trădat liderul și totodată amicul, trecând în tabăra anti-Dragnea pe valul care creștea împotriva liderului social-democrat trimis ulterior la închisoare pentru corupție. Actualul prim-ministru a ales facțiunea câștigătoare.
Citește și: Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem
Grupul care l-a susținut să ajungă în fruntea PSD este, însă, cum s-a întâmplat mereu în istoria acestei formațiuni, și un grup de interese, care face politică și afaceri nu doar în interes public. La ultimele congrese, Marcel Ciolacu a candidat singur, fiindcă deși sunt mulți în PSD care îl detestă, deocamdată nimeni nu îndrăznește să facă opoziție pe față de teamă să nu fie pedepsit.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!