Sabina Fati recomandă: Etica neuitării, de Monica Lovinescu

Data:

spot_img

Dacă doar trei cărți ar putea fi salvate dintr-un incendiu care-ar distruge bibliotecile lumii, tot ar fi de-ajuns pentru „a reconstitui patologia totalitară” a secolului 20. Monica Lovinescu le enumeră fără teamă că ar putea da greș: „1984“ (George Orwell), „Arhipelagul Gulag“ (Alexandr Soljenițîn), „Zero și infinitul“ (Arthur Koestler).

Citește și: VIDEO Câți bani pierdem concret din PNRR, dacă rămân pensiile speciale? 5 întrebări în 10 minute

În „Etica neuitării” sunt strânse cronicile făcute de Monica Lovinescu despre marile cărți care pun în discuție morala, rezistența în fața dictaturii, sensul supraviețuirii, irosirea, dar și incapacitatea intelectualilor francezi de stânga de a înțelege lumea ororilor de dincolo de Cortina de Fier, persistența lor în susținerea sovieticilor, înfierarea mărturiilor dizidenților fugiți din gulagul Europei de Est.

Într-un text scris în 1966, îl citează pe Iosif Brodski, poetul condamnat pentru parazitism, doar fiindcă sistemul nu-l putea arunca în închisoare pentru „metafizica” devenită periculoasă în URSS: „Vom fi de mii de ori răstigniți” prevedea Brodski.

Citește și: Casa „care plânge”, de pe Strada Sfinților, și-a regăsit gloria de altă dată

Anna Ahmatova, al cărei prim soț a fost împușcat în 1921 și al cărei fiu a fost închis 20 de ani reușește să mai scrie, doar fiindcă a promis: „În anii marii epurări am petrecut 17 ani făcând coadă în fața închisorii din Leningrad (…) o femeie cu buzele învinețite de frig, care se afla în spatele meu (…) mi-a șoptit «Și ceea ce trăim acum ai putea să descrii?» I-am răspuns, da, pot.

În acel moment un fel de surâs a trecut peste ceea ce fusese altădată un chip de om”. Pentru acest surâs, Ahmatova a promis și a scris mai departe dând „un sens absurdității impuse dement și arbitrar”, după cum spune Monica Lovinescu: „pentru toate femeile îndoliate ale Rusiei, Ana Ahmatova a țesut marele văl mortuar de cuvinte prin care sute de milioane vorbeau”.

În volumul „Etica neuitării” cronicile sunt despre scriitorii incomozi, ca Albert Camus, care deranjează și după ce trece în neființă, despre André Malraux, „ultimul scriitor francez care a încercat (…) să contopească acțiunea cu discursul asupra istoriei”, despre „noii filosofi” Bernard-Henri Lévy, André Glucksmann și ceilalți, dar și despre autorii români care la începutul anilor 1990 începuseră să scrie descrie fragmente dramatice ale dictaturii, permanența stalinismului, complexitatea Securității.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperile lor cu ceilalți.

Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile.Contează doar să fie o carte bine scrisă.

Oricine poate face o recomandare. Chiar și dumneavoastră.

Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie [at] presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...