UE propune SUA tarife „zero-contra-zero” și „o veritabilă piață transatlantică”, dar negocierile abia încep, în vreme ce tarifele americane intră în vigoare mâine.
Ce înseamnă pentru România? Anul trecut, România a exportat în Statele Unite produse în valoare de peste 2,2 miliarde de euro și a importat de 1,3 miliarde de euro. Pericolul impunerii tarifelor americane este însă indirect, fiindcă o parte însemnată din exporturile țării în UE sunt componente care ulterior ajung în SUA în diferite produse finite.
Partea economică a Parteneriatului Strategic România-Statele Unite nu a funcționat niciodată foarte bine, dar de la început, Bucureștiul nu a vrut să se confrunte cu Statele Unite în războiul comercial început de Washington. Oricum premierul Ciolacu a promis susținere pentru companiile afectate.
„Orice război comercial creează perdanți, fiindcă nimeni nu câștigă”
În discuțiile pe care ministrul Economiei, Bogdan Ivan le-a avut cu Maroš Šefčovič, Comisarul european pentru Comerț și Securitate Economică, i-a spus acestuia că „SUA rămân un partener strategic și comercial esențial” atât pentru România cât și pentru Uniunea Europeană. Ofensiva protecționistă lansată de Donald Trump părea să provoace o nouă fisură în interiorul Uniunii Europene.
Prima care a reacționat împotriva escaladării relației economice dintre Europa și Statele Unite a fost șefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni. În mod aparent neașteptat, de partea ei s-a situat și șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a enunțat axiomatic că „orice război comercial creează perdanți, fiindcă nimeni nu câștigă” și apreciind că ar urma „o scădere a creșterii zonei euro cu cel puțin -0,3%” dacă Europa aplică o politică de reciprocitate.
Banca Centrală Europeană a cerut deci din capul locului prudență, dar în același timp Lagarde avertizează că „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate deținute de companii americane sau chineze” și că Bruxelles-ul „ar trebui să se asigure că există și o ofertă europeană.” Șefa Băncii Centrale Europene propune în această situație „un marș către independență”. Pe scurt, Europa trebuie să-și construiască propriul sistem alternativ pentru a-și asigura suveranitatea financiară.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!