Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Data:

spot_img

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul Parteneriatelor strategice cu SUA, dacă la Casa Albă se va instala democrata Harris. Dar cât de mult ar modifica Trump politica externă a Statelor Unite?

Cele două parteneriate strategice dintre România și Statele Unite au fost încheiate în mandatele președinților democrați, dar liderii republicani au venit la București încă de pe vremea lui Ceaușescu și au oferit tratate comerciale preferențiale chiar din anii 1930. Între republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris, accentele se pun, însă, altfel.

Aflată la periferia Europei, România le-a sărit în ochi americanilor de mai bine de 50 de ani pentru comportamentul ei cumva diferit de cel al regiunii. În jumătate de secol de comunism, românii i-au tot așteptat pe americani. Cumva ironic, până și Ceaușescu îi voia.

Intermediar între Washington și Beijing

La un an după ce Nicolae Ceaușescu a refuzat să participe la intervenția trupelor pactului de la Varșovia în Cehoslovacia și a condamnat public invazia acestora, Richard Nixon este primul președinte american care vizitează un stat din lagărul socialist. 

Consilierul lui pentru probleme de securitate națională, Henry Kissinger, povestește că Nicolae Ceaușescu a fost un pion important în deschiderea unui canal de comunicare cu Beijingul. Pe 2 august 1969, Nixon îi oferea lui Ceauşescu rolul de intermediar între Washington și Beijing: „Dacă serveşte intereselor tale şi ale guvernului tău, ai fi binevenit să joci un rol de mediator între noi şi China”. Ceauşescu a promis să acţioneze „pentru a stabili relaţii în baza înţelegerii reciproce”. Așa a intrat România pe radarul american.

Odată cu venirea la București, republicanul Richard Nixon își începea de fapt ofensiva diplomatică în Estul Europei pentru „a slăbi controlul asupra aliaților Moscovei, atrăgându-i individual pe orbita diplomației americane” (Henry Kissinger, Leadership, Penguin Press, New York, 2022).

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Jocul geostrategic al BOR în Ucraina

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...