Salariul mediu net al unui director din Palatul Roznovanu ajunge la peste 2.400 euro în fiecare lună. Dintre cei 13 directori, şapte sunt femei, iar şase sunt bărbaţi. În continuarea campaniei „Cine conduce Iaşul?”, ZDI vă prezintă astăzi numele şi salariul fiecărui director din Primărie.
Este vorba despre acei directori din aparatul de specialitate al primarului şi nu de şefi ai instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Local (CL). Cu toate că Primăria publică trimestrial situaţia salariilor din instituţie, centralizarea este una care nu permite aflarea cuantumului total al venitului net în cazul fiecărui angajat al municipalităţii. În schimb, cumulând date oficiale cu informaţii aflate pe surse, putem prezenta cu o marjă foarte mică de eroare salariul fiecărui director.
Principala diferenţă în cazul acestora vine în contextul „bonusului european”: salariul de bază este majorat cu un procent de până la 50% dacă directorul este implicat în proiecte europene, cu precizarea că sporul „se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţii pentru fiecare proiect”. ZDI a calculat salariile directorilor ţinând cont şi de ultima majorare, de 10,5%, care a avut loc săptămâna trecută, în contextul unei modificări legislative care a permis această creştere: austeritatea clamată de guvernarea PNL-PSD nu ţine pasul cu realităţile din teren.
Citește și Primarul unei comune din Argeș a vopsit un monument istoric, fără să întrebe pe nimeni
Patru directori ar fi putea avea salarii mai mari ca primarul
Cel mai mare salariu net din Palatul Roznovanu îl încasează primarul Mihai Chirica: peste 15.000 lei, conform calculelor ZDI. Dar nu a fost mereu aşa: o schimbare legislativă de la finalul anului trecut a plafonat salariilor directorilor din subordinea directă a edilului-şef la venitul viceprimarului. Cei doi „adjuncţi” ai primarului (Daniel Juravle şi Cezar Baciu) câştigă fiecare peste 13.400 lei, sumă în care am inclus şi bonusul aferent implicării în proiecte europene (25%), dar care nu cuprinde cele câteva sute de lei aferente normei de hrană sau vocherele de vacanţă. Astfel, nici un director (sau alt angajat) din Primărie nu poate încasa, la acest moment, un salariu net mai mare decât al viceprimarului. Dacă nu ar fi existat această regulă, calculele ZDI arată că patru directori ar fi câştigat mai mult chiar şi faţă de primar. Continuarea, în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Citește și Salariile de nababi din Primăria Iași, ascunse de funcționari, găsite de ziariști […]