Salariul minim brut crește de la 1 iulie la 3.700 de lei, față de 3.300 cât este în momentul de față. Inițial, proiectul de lege prevedea ca 200 de lei din cei 400 nu vor fi taxați, însă s-a stabilit că nu sunt supuși impozitelor 300 de lei.
300 de lei nu sunt impozitați
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că decizia pentru mărirea salarială a fost luată și că 300 de lei nu vor fi taxați, ca un sprijin pentru mediul de afaceri.
”Pentru că nu poţi să vii către mediul de afaceri cu o măsură, sigur, ea fusese discutată, pentru că am discutat cu reprezentanţii patronatelor şi noi ştiam în interiorul coaliţiei că urma ca anul acesta să aibă loc o mărire a salariului minim.
Şi pentru patronate, pentru mediul de afaceri era o chestiune de timp, până când urma să intre în vigoare o astfel de o măsură, iar în aceste condiţii, la discuţiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri să poată să se adapteze la această nouă schimbare a creşterii salariului minim”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.
Citește și: De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă
Guvernul vede mediul privat ca pe un partener
Nicolae Ciucă a spus că principalele venituri de la bugetul de stat provin din mediul privat, dar și că Guvernul trebuie să fie un partener al mediului de afaceri.
”Motorul dinamic al economiei româneşti este mediul privat. De acolo vine tot ceea ce înseamnă venituri pentru bugetul de stat. Ca atare, Guvernul şi orice instituţie a statului nu trebuie să fie altceva decât partenerul mediului de afaceri. Noi nu putem să-l controlăm. Mediul de afaceri are libertatea care este dată de economia de piaţă în care, pe propriii bani, pe propriile resurse, pe propria iniţiativă, pe propriul curaj, derulează şi dezvoltă afaceri în ţara noastră.
Vorbesc în mod predilect de oamenii de afaceri români, dar şi de investitorii străini, pentru că împreună au o contribuţie esenţială la tot ce înseamnă dezvoltarea economică. Motiv pentru care dialogul şi relaţia de parteneriat între Guvern şi mediul de afaceri este absolut obligatorie.
Mediul de afaceri nu reprezintă adversarul Guvernului. Ştim, adversarii noştri sunt în altă parte, dincolo de graniţă. Nu sunt aici. Ei sunt partenerii noştri şi cu ei trebuie discutat şi cu ei trebuie să acomodăm toate aceste decizii astfel încât să nu impactăm asupra modului în care se derulează planurile de business, care sunt stabilite cu ceva timp în urmă”, a transmis preşedintele PNL.
Urmează să se agreeze un mecanism
Acesta a declarat că după această mărire urmează să fie stabilit un mecanism în baza căruia salariul minim să fie majorat pe criterii clare și oneste.
„Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilează şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene.
Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Liderii PSD și PNL au avut luni, 27 mai, o ședință a Coaliției în care s-au abordat subiecte legate de cheltuielile bugetare, dar s-a discutat și majorarea salariului minim.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!