Cetatea Râșnov, din orașul Râșnov, județul Brașov, vibrează de istorie și viață. După ce în urmă cu câțiva ani vestitul monument istoric a fost la un pas să se transforme într-o mare afacere comercială, în prezent, cetatea Râșnovului trăiește intens prin cultură și turism. Un grup de oameni îndrăgostiți de patrimoniu, valori istorice și frumos au reușit să redea fortificației splendoarea și importanța de odinioară. Și, dacă fondurile financiare au fost total insuficiente pentru restaurarea cetății, o serie de proiecte culturale și implicarea autorităților locale au deschis oportunități uriașe pentru punerea Râșnovului pe harta cazurilor fericite, în cea ce privește salvarea patrimoniului istoric.
Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov, a spus că în primele șapte luni ale anului 2017 au vizitat cetatea nu mai puțin de 216.094 turiști. Începând cu anul 2010, când la cetatea Râșnovului au fost 46.000 de turiști, numărul vizitatorilor a crescut în fiecare an. În 2011 au fost 197.000 turiști; 2012 – 206.000 turiști; 2013 – 208.000 turiști; 2014 – 241.000 turiști; 2015 – 368.000 turiști; 2016 – 400.000 turiști.
Proiect european pentru restaurarea cetății
Numărul tot mai mare de turiști coincide cu câștigarea, în acest an, de către autoritățile locale a unui proiect pe fonduri europene nerambursabile pentru restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov. Este vorba o investiție de 15,5 milioane de lei, pentru refacerea incintei de vest, a unor clădiri, a infrastructurii conexe (canalizare, iluminat, alimentare cu apă) etc. Astfel, se vor reface două capele, se va reclădi un turn al cetății, iar un alt turn degradat se va reabilita. De asemenea, la toate construcțiile care apar cu fundații se vor construi ziduri cu înălțimea de un metru, pentru a se vedea conturul camerelor. Suma de 13,2 milioane de lei reprezintă valoarea finanțării europene nerambursabile, în timp ce partea de cofinanțare asigurată de Consiliul Local Râșnov se ridică la 700.000 de lei.
«Este un momument istoric foarte important atât din punct de vedere istoric, cât și economic. Cetatea face cunoscut orașul nostru în țară și străinătate. Nu numai autoritățile locale câștigă încasând biletele de la intrarea în cetate, dar și sectorul privat are de câștigat prin cazarea la pensiuni, comerț etc. Turiștii cumpără alimente și ale bunuri de la magazine, iar spațiile de cazare sunt pline în tot orașul», a spus Liviu Butnariu. Având ca punct central cetatea, în ultimii ani, la Râșnov se organizează numeroase evenimente: Festivalul Național Ecvestru, Festinalul Rozelor, Festivalul Vinului, Rockstadt Extreme Fest, Festivalul de Reconstituire Istorică, Festivalul de Zup etc.
Bani europeni pentru salvarea patrimoniului
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și fostul primar al Râșnovului, a spus că proiectul european pentru restaurarea cetății nu a putut fi obținut în perioada 2007 – 2014, din cauza situației juridice în care se găsea monumentul istoric. Pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, municipalitatea din Râșnov a putut aplica și, astfel, s-a reușit câștigarea finanțării. Cu un alt proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, la cetatea Râșnov s-a construit liftul care crește accesibilitatea la cetate, un pasaj subteran și o parcare subterană.
«Prin implementarea altor proiecte, la Râșnov s-a construit și un parc tematic cu dinozauri (6 milioane de euro valoarea investiției), precum și o trambulină (investiție de 1,5 milioane de euro). Toată infrastructura din jurul cetății a condus la creșterea semnificativă a numărului de turiști. Dacă în anul 2004 aveam în oraș 100 locuri de cazare, în prezent sunt 3.000 locuri de cazare», a spus Veștea.
Referindu-se la proiectul câștigat de Primăria Râșnov pentru restaurarea cetății, Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, a încurajat autoritățile locale, dar și întreprinzătorii din mediul privat să depună proiecte la toate aplicațiile financiare deschise. În condițiile în care Autoritățile de Management, care gestionează rambursarea cheltuielilor făcute din bugetul european, au fost avizate, atragerea fondurilor europene este mai actuală decât oricând. «România are oportunitatea de a absorbi în perioada 2014 – 2020, fonduri mai mari decât în exercițiul bugetar al comunității europene din perioada 2007 – 2013. Nimic nu împiedică beneficiarii să întocmească proiecte și să contracteze lucrările la obiectivele de investiții”, a precizat Angela Cristea.
«Investitorul» italian
Prima campanie de restaurare a cetății Râșnov a avot loc în anul 1955, pentru ca în anul 1970 să fie demarată o campanie arheologică la monumentul istoric. În jurul anilor 1980, cetatea devenise o povară pentru autoritățile regimului comunist, iar în loc de restaurare a avut loc distrugerea unor vestigii arheologice.
Nici după anul 1989, soarta cetății Râșnov nu a fost mai fericită. «În anul 1999 a apărut un cârciumar italian, care s-a gândit că cetatea e o bună afacere. În acel moment, cetatea era abandonată. În cetate era un administrator, care era foarte mulțumit că a aranjat un grajd pentru cal, vaci, și era o zonă bună pentru fân. El era stăpânul cetății», a spus Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Italianul a acționat mai departe și s-a dus la cartea funciară, pentru că acolo erau documente clare de pe timpul austriecilor. Acolo a descoperit că din anul 1905 proprietarul cetății era comunitatea locală și nu statul român.
«Dacă este a comnității, cine administrează cetatea: primăria! Astel, în anul 1999 a fost semnat un contract de asociere în participațiune între italian și Primăria Râșnov. Autoritățile primeau 10% din profit, iar italianul încasa restul profitului, cu condiția să investească 4 milioane de dolari în restaurarea cetății. Fiind cârciumar, cetatea s-a trasformat rapid într-o cârciumă cu terase, restaurant, toate fără nicio autorizație. Autoritățile s-au trezit târziu. Astfel, situl dacic de la cetate a fost ras cu excavatorul pentru a se ridica o terasă. Cimitirul, mormitele au fost rase, iar oasele puse în niște saci și aruncate într-un fund de grajd», a mai spus Nicolae Pepene. Mai mult, în anul 2000, Muzeul Județean de Istorie Brașov a semnat un contract de închiriere cu firma investitorului străin, operațiune la care nu s-a opus nimeni.
Cetatea, salvată
În anul 1999, când Primăria Râșnov a parafat contractul cu afaceristul Italian, doi consilieri locali au votat împotrivă. În anul 2004, unul din consilieri a candidat și, astfel, Adrian Veștea a ajnus primar. «Atunci nimeni nu pomenea de monumente istorice. Ideile noului primar au fost să recupereze patrimoniul primăriei, să ridice noi edificii pentru comunitate, să restaureze cetatea, să dezvolte alte activități, cum ar fi sportul. S-a gândit, de asemenea, să dezvolte turismul, să fie ordine în comunitate, să modernizeze infrastructura, etc. Cu fonduri europene, au fost implementate toate aceste proiecte, iar orașul a fost pus la punct. Procesul pentru cetate era însă marele pariu, în condițiile în care toți erau împotriva unui singur om”, a povestit Pepene.
Șansa Râșnovului a fost că investitorul italian s-a crezut stăpân absolut. «Italianul obținuse ultimele avize pentru construcția unui restaurant și o pensiune turistică cu acoperiș de sticlă, iar cetatea era pe cale să se transforme într-o pensiune turistică. Cum italianul nu depunea situațiile statistice la Finanțele Publice, firma a fost radiată din Registrul Comerțului. Firma cu care se judeca Primăria Râșnov a fost radiată, iar în timpul procesului a venit o hârtie în acest sens de la judecătorie. În luna iulie 2008, un executor judecătoresc a intrat în cetate, iar monumentul istoric a intrat în administrarea primăriei, în baza deciziei judecătorești. Ulterior, italianul a înființat o nouă firmă, iar avocații au continuat procesul, dar nu au mai reușit să recupereze cetatea. Italianul a avut opt ani cetatea, iar în anul 2010 procesul s-a încheiat cu victoria Primăriei Râșnov”, a conchis Pepene.
Ajutor decisiv dat de Theodor Paleologu
Un moment decisiv în lupta în justiție cu investitorul italian a fost intrarea în anul 2009 a Ministerului Culturii în proces alături de Primăria Râșnov. Theodor Paleologu, care la vremea respectivă era ministrul Culturii, a spus că este foarte important ca, în continuare, să se aibe grijă de cetatea Râșnov.
«E bine că a fost salvată cetatea, dar mai sunt multe de făcut. Trebuie întreținută să nu se deterioreze. O astfel de cetate se întreține continuu. Este foarte important că oamenii înțeleg că patrimoniul este o bogăție. Pățaniile din trecut ne-au arătat că nu realizăm ce e patrimoniu. Contează enorm de mult ca fiecare comunitate să înțeleagă cum relaționează cu patrimonial. Să nu pună ferestre nepotrivite la case cu valoare de patrimoniu, să nu schimbe vechile porți, să nu facă alte intervenții la astfel de edificii», a explicat Toader Paleologu.
Festival de Film și Istorii
Unul din evenimentele de impact din agenda culturală a orașului este Festivalul de Film și Istorii Râșnv (FFIR). În acest an, în perioada 28 iulie – 6 august a avut loc ediția a IX-a a manifestării.
Practic, în urmă cu 9 ani, FFIR și-a propus să facă istorie, iar obiectivul a fost atins. Festivalul a crescut spectaculos de la un an la altul și, în timp, a devenit mai mult decât un eveniment dedicat filmului. Astfel, în program a fost inclusă și Școala de Vară „Astra”, concerte, expoziții sau lansări de carte, multe activități culturale fiind organizate la cetate. Fiecare ediție a festivalului are un concept clar și abordează tematici istorice naționale și internaționale corelate cu temele generale ale anului în curs. În acest an, tema principală a FFIR și a Școlii de Vară a fost globalizarea populismului. Tot în acest an, la FFIR a fost proiectat, în premieră, documentarul „Brașov 1987”, realizat Muzeul Județean de Istorie Brașov și Televiziunea Română. „Dacă există ceva unic în cartea de vizită a acestui festival, atunci acel ceva este reprezentat de această comunitate de oameni care încearcă, an după an, să polemizeze, argumentat și politicos, pe marginea subiectelor cu adevărat importante”, a spus Mihai Dragomir, coordonatorul FFIR.
Foto: Festivalul de Film și Istorii Râșnov