„Sănătatea temporară”: Numiri prin delegare/exercitare temporară a funcţiei

Data:

spot_img

Expert Forum a lansat raportul „Sănătatea temporară. Analiza numirilor la CAS şi DSP din ultimii 10 ani”, care analizează modul în care s-au realizat angajările la direcţiile de sănătate publică şi casele judeţene de sănătate în perioada 2012-2022.

Raportul arată că atât la CASJ-uri, cât şi la DSP-uri, o mare parte din numiri s-au făcut prin delegare/exercitare temporară a funcţiei. Aceste fenomen reflectă o instabilitate a funcţiei, consideră Expert Forum. Excluzând mandatele foarte lungi, în cazul DSP-urilor media mandatului în perioada 2012-2022 este aproape de şase luni, adică perioada maximă pentru delegări.

Potrovit raportului, competiţia la concursuri este relativ scăzută, iar în unele cazuri chiar directori care ocupaseră aceeaşi funcţie nu pot promova concursul, ceea ce poate indica – fără a fi un motiv exhaustiv – o lipsă de capacitate la nivelul resurselor umane sau o posibilă lipsă de interes pentru ocuparea acestor funcţii. La concursurile pentru CASJ-uri există judeţe unde nu a fost înregistrat mai mult de un candidat.

Citește și: Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii, îngrijorați de starea suveranei. Toată familia regală se adună la castelul Balmoral

În cazul ambelor instituţii există judeţe unde un singur director a ocupat această funcţie în perioada analizată, iar în altele lista de directori poate ajunge la 6 -7 nume. Judeţele cu multe schimbări nu sunt aceleaşi neapărat pentru DSP-uri şi CASJ-uri (vedeţi hărţile de pe site şi din raport).

“Performanţa directorilor nu poate fi evaluată din exterior, întrucât contractele de management nu sunt publice şi nu au fost furnizate. Mai mult, CV-urile care ar reflecta experienţa nu se regăsesc pe site-urile instituţiilor. Există indicii de politizare în ambele cazuri.

La CAS-uri aproape 20% din directori au legături politice sub diverse forme – aleşi locali, parlamentari, candidaţi, funcţii de conducere în partid etc. În cazul DSP-urilor procentul se apropie de 16%.

Cu toate acestea, statisticile reflectă doar relaţii politice care pot fi documentate din declaraţii de avere sau interese, din donaţii sau candidaturi, însă nu cuprind relaţii de putere de la nivel local care pot favoriza aceste numiri. Politizarea pare a fi un fenomen care se întinde pe toată perioada studiată şi este transpartinic”, se arată în raportul Expert Forum.

Proiectul a fost finanţat de către Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncii (DRL) şi coordonat de către CEELI Institute.

Raportul integral, concluzii specifice şi hărţi pot fi consultate AICI.

Citește și: FOTO Pasajul Unirii din București, proaspăt reabilitat, prea scund pentru autocare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Liviu Chirica)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...