Șansă pentru 49 de localități din Vaslui: Apă și canalizare cu 161 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile

Data:

spot_img

Un proiect de anvergură cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 161 milioane de euro se pregătește în Vaslui pentru dezvoltarea sistemului de apă și canalizare în 49 de localități. Studiul de fezabilitate al proiectului este verificat la Autoritatea de Management a POIM, urmând ca aplicația financiară să fie trimisă la Comisia Europeană pentru aprobare.

Aquavas Vaslui, operatorul regional de apă și canal, are în lucru unul din cele mai mari proiecte de dezvoltare a sistemului de apă și canal, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. El include 49 de unități administrativ teritoriale de la nivelul județului Vaslui, valoarea totală a investițiilor ridicându-se la suma de 161 milioane de euro.

Programul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din județul Vaslui este prevăzut în Master Planul întocmit în anul 2015. 

Proiectul cuprinde peste 20 de contracte și va fi derulat prin Ministerul Fondurilor Europene, finanțarea fiind asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în proiect, aplicația financiară va fi prelungită cu încă trei ani și, în acest fel, până în anul 2023 toate localitățile înscrise în program ar urma să beneficieze de servicii moderne de apă și canalizare.

Investiții de amploare

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canalizare se numără extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o distanță de 704 kilometri, forarea a 78 de puțuri, construcția a 54 de stații de tratare a apei potabile, reabilitarea unui număr de 130 stații de pompare și montarea a 48 rezervoare pentru stocarea apei.

Proiectul prevede extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare pe o distanță de 466 kilometri, montarea unui număr de 138 de stații de pompare a apelor uzate, construirea a nouă stații de epurare, realizarea unor extinderi de conducte de refulare pe o distanță de 65 kilometri etc.

În ceea ce privește condițiile de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investiție în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar pentru canalizare, alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro pentru fiecare locuitor. 

Proiectul va fi trimis la Comisia Europeană

În prezent, studiul de fezabilitate al proiectului este evaluat în cadrul Autorității de Mangement a POIM. După aprobarea studiului de fezabilitate va fi întocmită documentația aferentă aplicației de finanțare, care va fi trimisă în cursul acestui an pentru aprobare la Comisia Europeană. 

De regulă, aceste aplicații financiare sunt aprobate la Bruxelles în termen de șase luni, urmând să fie organizată o licitație publică pentru desemnarea firmei care va executa lucrările. 

„Este foarte importantă verificarea documentației care este făcută de Autoritatea de Management. Dacă aplicația de finanțare trece de aceste proceduri, atunci sunt îndeplinite condițiile de finanțare în vederea aprobării proiectului de către Comisia Europeană”, arată Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pentru a putea beneficia de marele program de apă și canalizare, localitățile care sunt prinse în proiect s-au înscris în prealabil în Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară. 

O asociere de firme lucrează la proiect

Licitația organizată pe SEAP privind achiziția de servicii de consultanță tehnică a fost adjudecată de Asocierea Ramboll South East Europe SRL București – Ramboll Danmark A/S Copenhaga – SC Interdevelopment SRL București. 

În consecință, la data de 26 octombrie 2017, s-a semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul de finantare pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul de apă și canalizare. Astfel, asocierea de firme care a câștigat licitația pentru serviciile de asistență tehnică și eleborarea cererii de finanțare pregătește dosarul proiectului de apă și canalizare: studiul de fezabilitate, documentația de atribuire, studii de teren, expertize de specialitate, devizul general etc. 

Pe durata celor aproximativ 74 de luni, cât va dura derularea programului de apă și canalizare, grupul de firme va asigura și alte activități de asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor. Termenul de 74 de luni este calculat începând cu luna octombrie 2017 și până la 31 decembrie 2023. 

Primarii susțin proiectul

La conferința de lansare a proiectului, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că a primit multe critici pentru că a sprijinit înființarea SC Aquavas, dar acum se dovedește că societatea are un rol benefic. „SC Aquavas Vaslui s-a înființat pentru tot județul, iar dacă în anul 2023 un procent de 80% din locuințe va fi legat la sistemul de apă și canalizare, atunci va fi bine”, declară Ioan Ciupilan.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, susține că investițiile din localitate se vor ridica la circa 4,5 milioane de euro. „În localitatea Fălciu se va extinde canalizarea la toate gospodăriile. Noi avem o stație de epurare a apelor uzate, iar acum vom extinde canalizarea la cele 7.000 de gospodării din localitate. Vom fora și patru puțuri noi și vom extinde rețelele de alimentare cu apă în satele Copăceana și Odaia. Vom lega la stația de tratare a apei potabile și satele Bogdănești și Rânzești, unde acum există un sistem de alimentare cu apă. Am pus la dispoziția operatorului județean toate datele necesare pentru realizarea proiectului”, a spus Neculai Moraru. 

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu

La rândul lui, Liviu Pîrciu, primarul comunei Viișoara, arată că în comuna pe care o conduce ar urma să fie forate două puțuri pentru apă potabilă și să fie extins sistemul de alimentare cu apă într-un sat din componența comunei.

În Dragomirești, una din cele mai mari comune din județul Vaslui, cu 11 sate, proiectul este așteptat ca o mare șansă. „Noi vrem să extindem rețelele de alimentare cu apă în satele Doagele și Popești, pentru că acolo nu au un sistem cu alimentare cu apă. Pe lângă extindere, vrem să forăm și un puț pentru apă potabilă. În localitate Dragomirești, care este foarte aglomerată ca populație, vrem să dezvoltăm sistemul de canalizare”, spune Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești

Potrivit Strategiei de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui în perioada 2007-2013, în județ, alimentarea cu apă în sistem centralizat era asigurată în proporţie de 92% pentru oraşe şi de 15% pentru locuitorii de la sate. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, sunt racordaţi 68% din locuitorii oraşelor şi doar 5% din locuitorii satelor. Mai exact, cele mai multe localități din mediul rural nu dispun de aceste facilități.

Sursa foto: SC Aquavas Vaslui

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.