Firmele ar putea economisi anual în medie 100 de ore pe anjagat, cu Inteligența Artificială

Data:

spot_img

Firmele ar putea economisi anual în medie 100 de ore pe anjagat. Sistemele cu funcţii bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) ar putea aduce economiei germane o valoare adăugată de peste 330 de miliarde de euro. Condiţia este ca cel puţin jumătate din companii să folosească AI.

Institutul IW Consult este de fapt o sucursală a Institutului German pentru Economie (IW) din Köln.

Inteligenţa Artificială generativă reprezintă o variantă a AI prin care se poate obţine (genera) conţinut original. Cu ajutorul unor algoritmi şi al aşa numitelor modele lingvistice se poate crea conţinut de genul textelor, imaginilor sau filmelor, dar şi muzică sau coduri de programare.

Comenzile pentru sistemul de Inteligenţă Artificială nu trebuie programate, ele pot fi transmise într-un limbaj natural. Revoluţionară pentru AI generativă este considerată apariţia deja faimosului ChatGPT, realizat de start-up-ul OpenAI şi lansat în noiembrie 2022.

De jumătate de an, ChatGPT are un concurent serios, Bard realizat de Google, un sistem de dialog propriu, din seria aşa numitei Inteligenţe Artificiale generative.

Președinta Parlamentului European spune că România merită în Schengen: „Dacă mai e ceva ce putem face, o vom face!”

Economia germană ar putea profita de pe urma Inteligenţei Artificiale, printre altele prin folosirea eficientă a resurselor existente, consideră autorii studiului prezentat de IW Consult.

Cercetătorii au calculat că firmele ar putea economisi anual în medie 100 de ore pe anjagat prin folosirea acestei tehnologii iar salariaţii ar putea prelua astfel alte sarcini.

Reprezentanţii Asociaţiei Digitale sunt sceptici

Un sondaj de opinie publicat anterior de Asociaţia Digitală Bitkom alimentează îndoielile referitoare la o minune economică, în condiţiile în care persistă o rezistenţă serioasă vizavi de această tehnologie. În sondajul prezentat de Bitkom, 42 la sută dintre cei intervievaţi cred că folosirea acestor tehnologii implică un avantaj în faţa concurenţei.

Dar 60 la sută dintre cei chestionați admit că, pentru ei, folosirea Inteligenţei Artificiale generative nu reprezintă o temă prioritară sau că nu s-au preocupat niciodată de această temă.

Cercetătorii de la institutul IW din Köln sunt însă de părere că prin extinderea AI se poate echilibra lipsa specialiştilor de pe piaţa muncii, în condiţiile în care în Germania ies mai mulţi angajaţi la pensie faţă de numărul celor care intră pe piaţa muncii.

Continuarea, în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: europarl.eu

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trilogia „Moromeții” de Stere Gulea, prezentată la Rotterdam International Film Festival 2025

Trilogia cinematografică românească „Moromeții”, regizată de Stere Gulea după...

Parlamentul Germaniei, dizolvat. Alegerile legislative anticipate vor avea loc pe 23 februarie

Parlamentul Germaniei, dizolvat. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...