Săptămână bogată în evenimente la Festivalul de Muzică Veche București

Data:

spot_img

O serie bogată în evenimente, sub semnul diversității, este adusă de ultima săptămână de desfășurare a Festivalului de Muzică Veche București, ediția a XVII-a, cel mai important eveniment de gen la care bucureștenii pot asista.

Sub genericul Orient și Occident, până în 27 noiembrie 2022, în această ultimă săptămână a ediției 2022 a festivalului, artiști din Spania, Armenia și România vor redescoperi, împreună cu publicul, noutatea muzicii vechi într-un repertoriu ce pornește de la vechile Cântări românești de secol al XIX-lea și se încheie cu atmosfera de poveste a concertului Bach by night.

Marți, 22 noiembrie, ora 19, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va găzdui concertul Armenian Soul, susținut de Cvartetul condus de Arsen Petrosyan (duduk), din care mai fac parte Astghik Snetsunts (kanun), Vladimir Papikyan (santur) și Avetis Keoseyan (dhol, dap).

Programul de concert este construit în jurul „Hokin Janapar” („Călătoria sufletului meu”), ultimul album al formației, susține această credință peste veacuri, etalând unicitatea sonorităților redate prin instrumentele tradiționale armenești. Piesele ce compun programul serii nu sunt doar cântece, ci sunt, mai degrabă, un document al unei națiuni și al unei culturi care refuză să moară.

Un subiect cel puțin incitant va sta în centrul întâlnirii de joi, 22 noiembrie, ora 19, de la Parohia Brâncuși din București (biserica Sf. Ioan Rusul, Al. Pasărea de Aur, sect. 6 Bucureşti – cartierul Brâncuși)– Barocul în tradiția muzicală bizantină. Tema va fi ilustrată muzical de Corul Melos Paisian (Iași), al cărui concert va fi prefațat de conferința susținută de mon. Filotheu Bălan. Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.

Unul dintre cei mai reputați interpreți a genului, Xavier Diaz Lattore (Spania),vine însoțit de chitara sa romantică pentru a cânta în Sufrageria regală a Muzeului Național de Artă din România, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19. În prim planul serii va fi muzica celui pe care contemporanii săi l-au numit „Beethoven al chitarei”, Ferran Sors (1778-1839), mai cunoscut sub numele de Fernando Sor. Fără îndoială, un compozitor care trebuie redescoperit.

Ediția a XVII-a a Festivalului de Muzică Veche București se va încheia duminică, 27 noiembrie, ora 19, la Sala Radio, cu un concert susținut de Ansamblul de muzică barocă SEMPRE. „Bach by night” este concertul sub care vor fi reunite capodopere concertante ale celui unanim considerat astăzi părintele muzicii culte, într-un regal muzical deosebit.

Tematica acestei ediții – Orient și Occident – este una ce ilustrează personalitatea unui festival de muzică veche organizat la granița răsăriteană a Europei. Periplul muzical reunit sub genericul de mai sus reunește diferite stiluri și expresii, de la muzică barocă la cea renascentistă și bizantină, de la muzica evreilor sefarzi, la cea armenească, la cea veche românească și la cea indiană, acoperind un spațiu temporal ce pornește de la primele veacuri ale mileniului trecut și ajunge până la începutul secolului al XIX-lea.

Programul Festivalului poate fi găsit pe: https://earlymusic.ro/

Biletele se pot achiziționa din rețeaua fizică Eventim sau online: https://bit.ly/3U0EYkh

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva.

Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Francez, Uniunea Armenilor din România, Institutul Liszt București, Palatul Bragadiru, Institutul Cervantes, Fundația Calea Victoriei, Parohia Brâncuși (Biserica Sf. Ioan Rusul), Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Biserica Anglicană din București, Centrul Cultural Rabindranath Tagore,

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Delicatese Florescu,

Parteneri media: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, RFI România, Radio Clasic, PRESShub, Profit.ro, News.ro, informateca.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, BookHub.ro.

Festivalul de Muzică Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului).

De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În anul 2015 acesta a devenit membru (la vremea aceea singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină, mergând până la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean și Orient.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...