Săptămâna de lucru de 6 zile introdusă în Grecia

Data:

spot_img

Săptămâna de lucru de 6 zile introdusă în Grecia. Guvernul afirmă că măsura este necesară din cauza scăderii populației și a lipsei de lucrători calificați.

Companiile din țările din întreaga lume se gândesc la ideea de a implementa săptămâni de lucru mai scurte, dar în Grecia angajații au fost informați că, de acum înainte, pot lucra o a șasea zi, într-o măsură menită să stimuleze productivitatea.

Citește și: Poluarea la bani mărunți. Cât preț pun primarii din Bihor pe protecția mediului înconjurător

48 de ore lucru

După ce a depășit alți europeni în ceea ce privește creșterea economică, țara care s-a aflat cândva în mijlocul celei mai grave crize financiare de pe continent a ieșit din nou din trend, introducând o săptămână de lucru de 48 de ore. Măsura, calificată drept „barbară” de sindicate, intră în vigoare de luni.

„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.

Citește și: Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice

Guvernul condus de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis spune că inițiativa a fost necesară din cauza celor două pericole gemene: scăderea populației și lipsa muncitorilor calificați. Înainte de a anunța legislația – care face parte dintr-un set mai amplu de legi ale muncii adoptate anul trecut – Mitsotakis a descris schimbarea demografică preconizată drept o „bombă cu ceas”, potrivit The Guardian.

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500 000 de greci, majoritatea tineri cu studii, au emigrat de la declanșarea crizei datoriilor, care a durat aproape zece ani, la sfârșitul anului 2009.

Cum funcționează săptămâna de lucru de 6 zile

Sistemul de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24. În cadrul săptămânii de lucru prelungite, personalul din anumite industrii și unități de producție va avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau un schimb suplimentar de opt ore, recompensat cu o taxă suplimentară de 40 % adăugată la salariul zilnic.

Guvernul de centru-dreapta susține că oricare dintre opțiuni va rezolva problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, soluționând în același timp problema muncii nedeclarate.

„Nucleul acestei legislații este favorabil lucrătorilor, este profund orientat spre creștere”, a declarat Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aliniază Grecia cu restul Europei”.

Dar reacția a fost dură. Într-o țară cu o tradiție aproape inexistentă în ceea ce privește inspecțiile la locul de muncă, criticii susțin că reforma sună, în cele din urmă, clopotul de moarte al săptămânii de lucru de cinci zile, nu în ultimul rând pentru că permite angajatorilor să dicteze dacă este necesară o a șasea zi de muncă, scrie The Guardian.

Cum a fost măsura posibilă

Pentru opozanți, care au ieșit deja în stradă pentru a protesta, reforma erodează protecția juridică și reduce drepturile de lungă durată ale lucrătorilor în numele flexibilității.

„În realitate, aceasta a fost adoptată de un guvern angajat ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru capital”, a declarat Sotiropoulos. „O productivitate mai bună vine la pachet cu condiții de muncă mai bune, o calitate a vieții mai bună [pentru angajați], iar asta, știm acum, înseamnă mai puține ore, nu mai multe.”

Potrivit acestuia, măsura a fost posibilă în parte pentru că și sindicatele și-au pierdut din putere ca urmare a adoptării de către Atena a unor măsuri de austeritate în schimbul fondurilor de salvare în timpul crizei financiare din țară. Sindicatele susțin de mult timp că orele suplimentare permit angajatorilor să nu angajeze mai mult personal, relatează The Guardian.

Programele testate privind săptămâna de patru zile au arătat în mod repetat niveluri crescute de productivitate, cercetătorii atribuind rezultatul unor niveluri îmbunătățite de concentrare. În 2022, Belgia a legiferat pentru a acorda angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru pe patru zile în loc de cinci, iar în țări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada au fost realizate programe pilot.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Joe Biden: „Cred în ideea pe care se bazează această națiune, în care caracterul poporului nostru contează”

Joe Biden: „Se conturează o oligarhie, care amenință democrația”....

Roboți umanoizi vor asambla iPhone-uri în China | Aktual24

Roboți umanoizi se vor folosi la asamblarea iPhone-urilor în...

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate. Cel...