7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Data:

spot_img

7 procurori din Constanța au trimis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acceptul de a fi delegați pe funcția de procuror șef al structurii, după schimbarea intempestivă din funcție a lui Andrei Bodean cu Mihai Alexandru Stanciu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Pe aceștia nu i-a întrebat nimeni dacă vor să conducă serviciul teritorial, noul șef fiind impus de la București. În aceste condiții, cei șapte și-au dat acordul CSM pentru a fi delegați în funcția de conducere.

Demersul celor șapte procurori anticorupție este bazat pe un articol din legea privind statutul magistraților. Mai exact este vorba de articolul 179 care arată că „pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia de conducere.

În cazul în care la o instanţă sau la un parchet unde este vacantă funcţia de conducere, niciun judecător sau procuror nu îşi exprimă acordul în vederea delegării sau, din motive obiective, nu poate fi delegat niciun judecător sau procuror de la aceeaşi instanţă sau acelaşi parchet, poate fi delegat în respectiva funcţie de conducere oricare dintre judecătorii sau, după caz, procurorii care funcţionează la altă instanţă sau alt parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, respectiv parchet de pe lângă curtea de apel, cu respectarea art. 175 alin. (1)”.

Citește și: Fondul pentru eficiență energetică. Economii de 30% la clădiri publice, bani care se reinvestesc

7 procurori anticorupție din Constanța. De acord cu delegarea

„În acest context, arătăm noi, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa, având prioritate la delegare, conform legii, nu cunoaştem să ni se fi solicitat acordul prev. de art. 179 alin. 1 din Legea nr. 303/2022, sens în care ataşăm declarațiile procurorilor privind acordul în vederea delegării în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcției Naţionale Anticorupţie”, se arată în nota semnată de cei 7 procurori anticorupție.

Demersul celor șapte vine în condițiile în care Secția pentru Procurori a CSM are pe ordinea de zi a ședinței din 6 februarie propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Mihai Alexandru Stanciu, propunere venită din partea șefului DNA, Marius Voineag.

Potrivit legii, delegarea în funcții de conducere a procurorilor se dispune prin hotărâre a Secției pentru procurori a CSM, până la ocuparea funcției prin numire în condițiile prezentei legi, la propunerea conducătorului parchetului unde se află funcția vacantă de conducere.

Citește și: Prosumatorii produc mai multă energie decât centrala de la Cernavodă

Cine pe cine înlocuiește

Actualul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, are la activ mai multe rechizitorii mediatizate care s-au soldat cu condamnarea lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. Tot DNA Constanța îi anchetează în prezent ÎPS Teodosie și pe primarul Constanței, Vergil Chițac.

De cealată parte, potrivit G4media, Mihai Alexandru Stanciu este fiul fostului judecător Nicolae Stanciu, cel care a condus Curtea de Apel Constanța și a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, luare de mită şi fals în declaraţii. Stanciu a fost achitat de instanța supremă în decembrie 2021.

Mai mult, Mihai Stanciu este un apropiat al procurorilor Teodor Niță (fost candidat la șefia DIICOT) de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și Gigi Valentin Ștefan, șeful acestui parchet.

Cei doi au fost acuzați de un coleg judecător că au făcut tot ce le-a stat în putință să-l ajute pe inculpatul Lucian Duță să scape de închisoare.

Presa locală a mai relatat că Gigi Valentin Ștefan s-a îmbogățit cu două terenuri retrocedate ilegal de gruparea condamnatului Radu Mazăre.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
11 COMENTARII
  1. Ca sa termine mafia din Constanta financiara și politica trebuie un procuror cu vina ( sau mai bine zis cu coaie) astfel nu se intimpla nimic și Mazare este la pușcărie și prejudiciul ioc asa ca ,ioc șansa Rambo

  2. În poza procurorul Bodean este lângă procurorul Mocioi care a fost trimis în judecata administrativa pentru cercetare abuziva. Bodean ca razbunare l a trimis în judecata pe politistul.de frontiera al anului Bacaim Petrica pentru ca procurorul Mocioi vroia sa claseze abuziv doua dosare pe contrabanda în port iar politistul s a impotrivit. Dosarele au fost preluate de procurorul Niță și trimiși în judecata contrabandiști. Pentru ca Bacaim a anunțat parchetul superior de ce urma sa facă Mocioi ilegal, Bodean s a răzbunat pe acesta și I a înscenat un flagrant cu țigări care a eșuat pentru ca Bacaim a fost corect și nu a luat șpagă. Dar ca să l.scoata pe Bacaim din dosarele grele pe deseuri pe care le avea cu procurorul Niță l a trimis în judecata pe Bacaim ca a anunțat presa tocmai la flagrantul înscenat de Dna care a esuat pentru ca Bacaim a fost corect. În condițiile în care Dna anunță presa la orice pe Bacaim Dna l a trimis în judecata ca a anunțat presa. Asta a făcut Bodean, a aplicat legea în mod ipocrit iar politistul.care a oprit sute de containere cu deseruri cu țigări și cu bușteni a fost pus pe liber fără post. Asta a făcut Dna Constanța condus de Bodean

    • Nu mai plânge Bacaim!!! Ești deja în 3 dosare.Fa-ti geanta ca te așteaptă baietii de la care luai șpagă și ii trimeteai la pușcărie. Te-a lăsat și nevasta….

    • Bacaime ce te mai alinți, ai umblat destul travestit în polițist, întoarce te la prima ta dragoste, contrabanda tati!!!

  3. „…7 procurori…” ___–____intrebarea este ce reprezinta acesti procurori, ” Cei 7 Magnifici”, sau „Cele 7 vaci slabe”…

  4. Cred ca în spatele acelui comentariu de mai sus, Marinescu se afla exact Bacaim. Acel polițist care își punea banii din ,, loteria anului. ,, la dispoziția Parchetului pentru a le face flagrant colegilor din Vama Veche. O mizerie de om care a distrus familii și oameni care l-au ajutat. FELICITARI ANDREI BODEAN!!! Ai reușit sa-i demonstrezi ca și el poate fi distrus. Și nu doar dosarele DNA l-au terminat pe acel polițist al ,,anului. ,, Sa nu uitam ca a ucis un om și pt asta în data de 10.01.2024 are calitatea de inculpat la Slobozia

  5. Felicitări domnului procuror Andrei Bodean pentru curățenia pe care o face în acest oraș! Este clar ca este un leader desăvârșit ,uitându ne la toate dosarele pe care le -a anchetat și le anchetează !Cei de la București au fost deranjați de un anumit dosar sau le este teamă să nu le iei locul .Atunci când ai sânge n…să instrumentezi dosare cu nume sonore,deranjezi ! Asta -i România…

  6. Felicitări ,Andrei Bodean !Ai făcut curat în orașul ăsta !Dar,se pare ca atunci când ești corect și ți faci treaba cum trebuie ,deranjezi !Noi,constantenii te susținem și ți mulțumim pentru curățenia corupților din oraș !

  7. FELICITĂRI ANDREI BODEAN!!!! Ai reușit sa-i arăți,,polițistului anului,,, ca poate fi distrus, exact cum a distrus el familii si oameni. BACAIM nu are dosar doar la DNA.El este trimis în judecată și pt uciderea unui om la Slobozia. În data de 10.01.2024.

  8. Dnul Burlă ,și baietii adusi de la DIICOT la DNA si pusi pe functii , tot ilegal au fost adusi. Legea Interzice delegarile si detasarile intre DNA si DIICOT.

  9. I-a rugat SEF sa trimita petitie ?
    Oricum cred ca Petiția celor 7 magnifici va FI CLASATĂ, pe motiv ca nu ar purta semnatura olograf sau electronică. Pam Pam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BREAKING A murit Helmut Duckadam. “Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani

Fostul mare portar român Helmut Duckadam, cunoscut drept ''eroul...

Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza? | Analiză Deutsche Welle

Votul anti-sistem la alegerile de duminică arată un electorat...