La numai câteva săptămâni de la izbucnirea războiului din Ucraina, pe 10 martie 2022, ministrul Educaţiei de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Ministerul pregăteşte un proiect de hotărâre pentru acordarea de burse pe un an universitar studenţilor ucraineni care se înscriu la instituţiile academice din România.
Dosarele de înscriere au trebuit să conţină aceleaşi acte ca ale unui student străin obişnuit, adică copii după documentele persoanele şi diploma de Bacalaureat plus viza, iar cei care îşi declarau etnia română aveau nevoie şi de un atestat care să confirme cunoaşterea limbii române.
„Cum proiectul a intrat rapid în vigoare, studenţii ucraineni au putut aplica pentru el. Cei care au declarat că au origini româneşti au putut aplica pentru bursele acordate românilor de pretutindeni, ambele (şi bursele pentru ucraineni, şi cele ale românilor de pretutindeni – n.r.) fiind în valoare de 75 de euro lunar. În plus, bursierii nu plătesc taxa de şcolarizare”, spune Corina Ardelean (foto), angajata responsabilă cu studenţii străini de la Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Oradea.
La începutul anului universitar 2022/2023, printre sutele de boboci ai Universității din Oradea s-au numărat şi şapte din Ucraina, doi fiind înregistraţi la specializări cu predare în limba engleză – la Facultatea de Medicină şi la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică – şi cinci la altele în limba română – la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Informatică şi Ştiinţe, Facultatea de Medicină (doi la număr) şi Facultatea de Arte.
Continuarea în Ebihoreanul.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)