duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterȘaramet și Prepeliță, șefii Pușcăriei Socola: pacienți arși de vii, închiși la...

Șaramet și Prepeliță, șefii Pușcăriei Socola: pacienți arși de vii, închiși la carceră, în loc să fie tratați ca într-un spital

La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam. Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID. Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație. Pacientul care a murit închis în celulă se internase cu doar câteva ore înainte, după ce se certase cu nevasta. Omul a ars ca o torță, neputând ieși pe ușa care era încuiată, contrar comunicatului oficial care spunea că doar s-a intoxicat cu fum.

Zona „tampon” de la Institutul de Psihiatrie Socola, unde erau ținuți pacienții până la aflarea rezultatelor testelor COVID-19, funcționa mai rău ca o pușcărie. Boxele, 19 la număr, aveau fiecare doar câte un pat. Fără lavoar, fără duș, fără wc. Patru metri pătrați fiecare, ca o carceră.

„Pacienții își făceau nevoile fiziologice lângă pat în niște cratițe, apoi aruncau dejecțiile pe geam. În aceleași cutii primeau și mâncarea”, a declarat, sub anonimat, o sursă din interior.

Multe dintre boxe erau închise cu zăvoare, ca la grajduri. „Pacienții au fost închiși pe dinafară. S-au încălcat drepturile omului”, a precizat un alt medic.

Acum câteva zile, într-una dintre aceste boxe, taximetristul Ionuț Adrian Turchină a ars de viu, principala ipoteză fiind că focul s-a aprins de la o țigară. „În momentul în care l-au băgat în acea boxă și l-au închis cu zăvorul, l-au condamnat la moarte”, a spus un cadru medical. Mai multe anchete sunt acum în desfășurare.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE