Sărbătoare la Oradea: 105 ani de la intrarea Armatei Române în oraș. Cum au întâmpinat orădenii trupele? | Bihoreanul

Data:

spot_img

Sărbătoare la Oradea: 105 ani de la intrarea Armatei Române în oraș. Cum au întâmpinat orădenii trupele? Sfârșitul Primului Război Mondial a adus schimbări majore atât pe plan local, cât și național, iar data de 20 aprilie 1919 va avea întotdeauna un loc special în sufletul orădenilor.

Finalul Primului Război Mondial, câștigat de Antantă împotriva imperiilor, a găsit comitatul Bihor în mijlocul disputei între două țări.

Citește și Cum și-au dublat veniturile angajații instanței supreme, prin „drepturi salariale restante”, anul trecut

Pe de o parte, Ungaria ținea să păstreze cât putea mai mult din fosta monarhie austro-ungară, în timp ce Regatul României voia încheierea actului din 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania, Maramureș, o parte a Banatului și a Crișanei votau, prin reprezentanții de la Alba Iulia, unirea cu acesta.

Principiul autodeterminării popoarelor

În toamna lui 1918 Europa se schimba radical. Imperiile se spărgeau în state noi și teritorii alipite celor existente sau în formare.

Imperiul Austro-Ungar, un colos din centrul continentului, era în colaps, rutenii, polonezii, cehii, slovenii, croații și românii voind să-l părăsească pentru a face parte din noi ori diferite construcții statale.

Eforturile erau impulsionate de „Cele 14 puncte” ale președintelui american Woodrow Wilson, din ianuarie același an; printre acestea – rediscutarea granițelor austro-ungare și posibilitatea ca națiunile din imperiu să-și poată hotărî singure destinele.

Un mozaic etnic

Teritoriul Oradiei și al Bihorului se afla, așadar, între două țări cu granițele în schimbare, reprezentând el însuși un mozaic etnic.

Citește și Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

În acest context, în 12 octombrie 1918 urbea de pe Crișul Repede îi găzduia pe liderii Partidului Național Român, adunați în casa avocatului Aurel Lazăr pentru a vota Declarația de autodeterminare a teritoriilor majoritar românești față de Imperiu.

Documentul a fost prezentat o săptămână mai târziu în Parlamentul budapestan, acțiunea fiind urmată de Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie.

Continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: ebihoreanul.ro

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului | Știri Craiova

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului....

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...