luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterSărbătorile religioase, doar cu buletinul. Pelerinajul la Sfânta Parascheva se anulează

Sărbătorile religioase, doar cu buletinul. Pelerinajul la Sfânta Parascheva se anulează

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seară că autortățile au decis să permită desfășurarea sărbătorilor religioase, însă mai pot participa doar cei din localitatea unde se desfășura evenimentul. Astfel, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași, vor avea voie să meargă doar locuitorii din acest oraș.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Decizia a fost luată în contextukl în care la Iași urma să înceapă anualul pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, depuse la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În ciuda numărului tot mai mare de infectări și a faptului că Iașul este pe primul loc în țară, între județe, la numărul de noi cazuri, Biserica Ortodoxă Română nu a dorit să anuleze pelerinajul și nici măcar să interzică atingerea moaștelor de către sutele de mii de credincioși care de obicei vin la Iași tocmai pentru aceasta.

Mitropolia anunțase „măsuri fără precedent”: se stă în şir indian, cu mască, iar coada se poate întinde pe ambele maluri ale Bahluiului.

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva”, a declarat reprezentantul Mitropoliei, potrivit Ziarul de Iași.

Citește și: La pelerinajul Sfântei Parascheva, Mitropolia nu interzice atingerea raclei: „Moaştele nu fac rău”

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că speranţa lor este ca oamenii să asculte de îndemn şi să vină mai din timp, mai ales că moaştele Sfintei vor fi scoase, într-o procesiune, şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că Primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

„În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic.

Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ.

Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări. Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă.

Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a afirmat edilul Mihai Chirica.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE