Șase cauze ale creșterii prețurilor la medicamente

Data:

spot_img

Șase cauze ale creșterii prețurilor la medicamente. În România medicamentele foarte ieftine și cele foarte scumpe sunt pe cale de dispariție din cauza birocrației și a taxelor. Prețurile produselor care nu se dau pe rețetă cresc, fiindcă acumulează pierderile farmaciilor.

Medicamentele sunt mai scumpe față de luna mai a anului trecut cu aproape 25%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Medicamentele se află în topul scumpirilor din România

În 2023 creșterea a fost de 15% iar în 2022 de 5%, considerat atunci un record al ultimilor 12 ani. Statisticile scot în evidență că medicamentele se află în topul scumpirilor din România, urmate de detergenți și de alte articole medicale.

Citește și: Românii nu se tem de rujeolă, o boală extrem de contagioasă și mortală

Unul dintre efectele distorsionărilor de pe piața farmaceutică autohtonă sugerează că tot mai puțini pacienți au acces la medicamente, care sunt din ce in ce mai scumpe, după cum a explicat Dragoș Damian, șeful companiei Terapia Cluj, controlată de grupul indian de medicamente generice Sun Pharma.

Observația lui se bazează pe faptul că piața farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale, a continuat să crească în primul trimestru din acest an, dar a scăzut în volum.

Șase cauze ale creșterii prețurilor la medicamente

Vicepreședintele sindicatului Promedica, farmacistul George Rusu, ne-a spus că există cel puțin șase cauze care duc la creșterea prețurilor la medicamente:

1. Creșterea costurilor materiilor prime, spre exemplu substanțele din care se fabrică paracetamolul și carbamazepina (un medicament anti-epileptic și anti-convulsiv) sunt mult mai scumpe, fiindcă provin din importuri din China și India.

În ultima perioadă, costul materiilor prime pentru paracetamol a crescut de opt ori iar pentru carbamazepină de 22 ori.

Citește și: Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Soluția nu este prevăzută pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

România importă aproape toate materiile prime necesare pentru producția de medicamente, deși în trecut țara avea o industrie robustă de producție a substanțelor active și a materialelor necesare; multe dintre aceste fabrici s-au închis sau nu mai sunt conforme cu standardele actuale.

În 2022, prețul unei tone de paracetamol importat din China era de aproximativ 5.000 USD, comparativ cu 600 USD în urmă cu cinci ani.

Piaţa medicamentelor şi periculoasa dependenţă de China

2. Sistemul de compensare se bazează pe prețuri de referință și include taxa clawback, care este o contribuție semnificativă pe cifra de afaceri provenită din medicamente compensate.

Taxa clawback poate ajunge până la 25% pentru medicamente inovative și 15% pentru generice.

De asemenea, un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu venituri mari a crescut presiunea financiară asupra producătorilor și distribuitorilor de medicamente: astfel, dacă o companie farmaceutică are o cifră de afaceri de 10 milioane lei din medicamente compensate, taxa clawback poate fi de 2,5 milioane lei, adică un sfert din cifra de afaceri, nu din profituri.

Citește și: Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

3. Cheltuielile de transport, lipsa forței de muncă specializate și scumpirea materialelor de ambalare contribuie de asemenea la creșterea costurilor logistice.

Practic, costurile de transport au crescut cu peste 30% în ultimii ani și prețul unui transport maritim de containere din Asia către Europa a crescut de la aproximativ 2.000 USD la 8.000 USD per container.

Inflația generală și cererea ridicată pentru anumite produse

4. Fluctuațiile cursului de schimb și deprecierea leului cresc costurile importurilor de materii prime și medicamente. Inflația generală în România a atins 8% în 2023 și a afectat prețurile tuturor bunurilor, inclusiv ale medicamentelor care se dau fără rețetă.

5. Cererea ridicată pentru anumite produse care pot fi cumpărate fără rețetă, în special în sezonul rece sau în perioadele de criză sanitară, a dus la majorări de prețuri.

De exemplu, cererea pentru medicamentele antigripale a crescut cu 40% în timpul pandemiei de COVID-19.

6. Absența reglementărilor pentru aceste produse permite ajustări în funcție de cerere și ofertă. Aceste medicamente sunt disponibile fără rețetă și sunt destinate tratamentului simptomelor minore sau afecțiunilor ușoare.

Preluare Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. „…mai putin acces la medicamente…”///2-Românii au acces la doar 17% din medicamentele aprobate la nivel european în perioada 2019-2022; în anul 2023 niciun nou medicament nu a fost compensat necondiţionat în ţara noastră, iar în 2024 doar 28 de medicamente noi au fost introduse în lista celor compensate. (G4Media)-Cronica.ro-___–___ adica -evident si clasic, adica cronic- in Romania SE MOARE CU ZILE, statisticile life-span-ului confirma acest lucru, in Romania se moare cu peste 9 ani, inaintea tarilor de varf (din Europa si lume), pentru multe motive, dar si pentru ingustarea/lipsa accesului la medicatie sau proceduri medicale, dar cauza este ca NU este nimeni sa lupte pentru drepturile elementare ale romanilor, cei 3 cabalieri ai Apocalipsei(iohanis-ciuca-ciolacu) sunt pusi pe vacante de lox si sa-si traga salarii si -next- pensii speciale, de nababi, ca si cum pentru ei ziua ar avea o suta de ore si ei ar lucra non-stop…Iar numai cu banii extra acordati acestor trei lepre si inca cateva sute cu slarizari apropiate, IN FIECARE AN s-ar putea construi o fabrica de medicamente, care ar reduce masiv preturile, chiar daca licenta productiei ar fi cumparata, desi cu banii risipiti de imensa clasa a parazitilor, se pot ridica si laboratoare de cercetare/ inovare, si chiar cu bioingineri de exceptie, romani sau straini…Dar cei trei diavoli obezi, sunt chititi sa distruga natia romana, si -aparent, chiar f. aparent- vor reusi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți. După aproape 35...

Viitorul ca o viitură  | Revista22

Viitorul ca o viitură. Când părea că nimic nu...

Daniel Klinger: Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului

Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului. Dacă nu...

Prezidențiabili americani verificați în direct | Revista22

Prezidențiabili americani verificați în direct. Un raport recent al...