Șase moduri în care incursiunea Ucrainei poate schimba cursul războiului început de Rusia în urmă cu doi ani.
După cum devine din ce în ce mai clar cu fiecare zi care trece, incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, care a început la 6 august, nu este un incident minor.
Operațiunea neașteptată a Kievului pe teritoriul Rusiei ar putea schimba fundamental cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Atacul Ucrainei reprezintă o evoluție nouă în cel puțin șase moduri, scrie Andreas Umland, analist la Centrul pentru Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale.
Este o operațiune militară majoră
În primul rând, incursiunea ucraineană de la Kursk este o ofensivă militară la scară largă desfășurată de armata oficială a Ucrainei, spre deosebire de raidurile anterioare ale infanteriei pe teritoriul rus, care au fost efectuate de unități mai mici, semi-regulare, precum Legiunea Rusiei Libere și Corpul Voluntarilor Ruși, formate din cetățeni ruși care luptă pentru Ucraina.
Această distincție este semnificativă atât din punct de vedere practic, cât și simbolic. Spre deosebire de incursiunile limitate ale luptătorilor ruși pro-ucraineni, această ofensivă este o operațiune militară ucraineană majoră care implică un număr mare de personal și o gamă largă de arme.
Deși și raidurile anterioare au fost stânjenitoare pentru Moscova, acestea au fost relativ minore, efectuate de unități paramilitare cu armament limitat.
Acum, armata ucraineană obișnuită reflectă, în multe privințe, ceea ce a făcut armata rusă în Ucraina începând din 2014. În al doilea rând, primele zile ale incursiunii ucrainene în Rusia au fost un succes neașteptat pentru Kiev.
Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal
Rapoartele indică faptul că forțele ucrainene au ocupat aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc de importanța strategică, suferind în același timp pierderi moderate de soldați și echipamente. De asemenea, armata ucraineană ar controla 74 de așezări, inclusiv centrul administrativ Sudja.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ metaliza01)