Şase piese din epoca romană şi două din cea medievală au fost restaurate de voluntari în Sebeș

Data:

spot_img

Şase piese din epoca romană şi două din cea medievală au fost restaurate de voluntarii din Sebeș în cadrul unui workshop. Primăria Sebeș mai transmis, într-un comunicat pentru Agerpres, că au fost începute lucrări de conservare la două monumente funerare.

„Ajuns la cea de-a patra ediţie, workshop-ul ‘Restaurarea şi conservarea bunurilor culturale confecţionate din piatră’, organizat de Centrul Cultural ‘Lucian Blaga’ Sebeş, prin Muzeul Municipal ‘Ioan Raica’ Sebeş, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi cu Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia, s-a bucurat de o participare record, 19 voluntari luând parte la activităţile teoretice şi practice propuse de către organizatori. Evenimentul, conceput ca un curs practic, a avut ca principal obiectiv familiarizarea participanţilor cu principiile, materialele şi tehnicile de lucru specifice restaurării şi conservării pietrei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit acestuia, activităţile s-au desfăşurat, în cea mai mare parte, în grădina muzeului municipal din Sebeş, existând însă şi alte două puncte de lucru, respectiv unul în cimitirul evanghelic din localitate, iar celălalt la Câlnic, la biserica evanghelică din ansamblul cetăţii.

Pentru început, participanţii au luat contact cu noţiuni teoretice referitoare la piatră, audiind prelegeri ale căror teme le-au permis să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcţie de-a lungul timpului, proprietăţile lor, tipurile de degradări pe care acestea le suferă, cauzele şi mecanismele producerii lor, precum şi tehnicile de restaurare şi de conservare a materialului litic.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

Lucări de conservare la monumentul lui Nicolaus de Câlnic și la cel al părinților lui Carl Filtsch

„Ulterior, în cadrul activităţilor practice, au fost restaurate şi conservate şase piese datând din epoca romană (două altare votive, doi lei funerari, un sarcofag de copil şi un con de pin funerar) şi două din epoca medievală (un fragment de ancadrament şi un sarcofag în stare fragmentară). De asemenea, au fost începute lucrări de conservare şi restaurare la două monumente funerare, unul al greavului Nicolaus de Câlnic, datând de la sfârşitul secolului al XIII-lea, descoperit recent la biserica evanghelică din Câlnic, iar celălalt al părinţilor lui Carl Filtsch, Karoline şi Josef, datând din secolul al XIX-lea, şi aflat într-o stare avansată de degradare. Lucrările la aceste monumente vor continua în perioada următoare, urmând a fi finalizate la ediţia de anul viitor”, se precizează în comunicat.

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenţilor de degradare biologici şi, ulterior, curăţate. Unele dintre ele au avut nevoie şi de consolidări, precum şi de îndepărtarea materialelor incompatibile adăugate la reparaţii din trecut, cum ar fi cazul monumentului funerar al familiei Filtsch, al cărui soclu era acoperit cu o tencuială pe bază de ciment.

Cei 19 voluntari au fost coordonaţi de Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Călin Anghel, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, şi Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Citește și: Orientul Mijlociu și rețelele României în zonă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related