Scade numărul studenților interesați de chirurgie | Ziarul de Iași

Data:

Scade numărul studenților care vor să urmeze specializarea chirurgie. La Iași, din 900 de rezidenți dintr-o serie, cel mult cinci sau șase sunt la chirurgie cardiovasculară.

În rândul medicilor, chirurgia este în continuare văzută drept „regina medicinei”. Volumul mare de muncă, responsabilitatea, posibilitățile directe de a salva vieți, dar și riscurile de complicații au presupus întotdeauna că nu oricine este făcut pentru munca de chirurg.

Și de aceea doar vârfurile din facultate alegeau la rezidențiat această specializare și luptau să prindă un loc și un îndrumător cât mai bun. Dar în ultimii ani, numărul celor care optează pentru chirurgie generală la rezidențiat și care își doresc să devină chirurgi e din ce în ce mai mic.

Au rămas chiar și locuri neocupate la rezidențiat. Astfel că „Ziarul de Sănătate” a ridicat în rândul profesioniștilor din sănătate o întrebare: cine ne va mai opera peste 20 de ani?

Absolvenții de la Medicină nu sunt interesați de chirurgie

Rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, la rândul său chirurg, spune că este o problemă pe care universitatea și-o pune de astăzi. Nu doar pentru că sunt mai puțini rezidenți, ci pentru că mulți aleg chirurgia de conjunctură, fiindcă nu au prins loc acolo unde și-au dorit.

Citește și Cei doi mari bolnavi

Unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ieșeni, dr. Grigore Tinică, explică faptul că la chirurgie cardiovasculară sunt maximum 5-6 rezidenți din aproape 900 într-o serie, și nici aceștia nu sunt neapărat vârfurile unei generații.

Mai sunt și chirurgi tineri

Dar am discutat și cu chirurgi tineri, care încă își mai găsesc pasiune în ceea ce fac și care au refuzat mirajul străinătății pentru a lucra în România pentru ei și familiile lor.

Fiindcă o bună parte dintre absolvenții de medicină din Iași se duc în continuare să își încerce norocul în străinătate, atrași atât de salarii, cât și de condițiile de muncă într-o societate care îi roagă să vină, față de una care-i condamnă să plece.

Citește continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Ziarul de Iași

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related