În urmă cu două luni, în octombrie, după decizia statelor OPEC plus de a reduce producția de țiței cu două milioane de barili pe zi, previziunile marilor bănci de investiții internaționale erau împărțite. Cei mai mulți analiști mizau pe o creștere a prețului, alții, câțiva, luau în calcul o scădere a prețului barilului de țiței având în vedere că inflația ar putea să scadă consumul și implicit prețul țițeiului.
Elementele de analiză care prevalau în urmă cu două luni erau: legătura politică dintre Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită, o înțelegere parafată în vara acestui an, dar care nu a fost respectată de cel mai mare producător de țiței din lume, Arabia Saudită, mișcarea SUA privitoare la eliberarea de țiței din rezerva de stat, creșterea dolarului față de celelalte valute și bineînțeles, inflația și războiul din Ucraina.
Citește și: Hidroelectrica cumpără energie scumpă pentru a acoperi contractele ieftine cu un trader
În ultimele zile, prețul țițeiului a scăzut. De exemplu, petrolul american a coborât la 73 dolari pentru un baril, iar contractele futures pentru ianuarie sunt încheiate la un preț de 77 dolari barilul.
Continuarea, în RFI Romania!
Sursă foto: Facebook OPEC
Urmăriți PressHUB și pe Google News